Teckna ännu en försäkring

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-26

Folksams bud till de besvikna kunderna

Veckan som gick blev både ledsam och upprörande för många av de 420 000 Folksamkunder som fick veta att vi från år 2011 sänker ersättningen i deras grupplivförsäkring med nära hälften.

Jag förstår att många blev både rasande och förtvivlade. Det handlar ju om en generation som byggt landet och som tänkt göra rätt för sig in i det sista genom att teckna en försäkring som skulle hjälpa livskamraten eller barnen med pengar till begravningen.

Nu räcker inte pengarna till. Folk känner sig lurade.

Jag inser att så är fallet. Jag har också stor förståelse för det. Men det är också viktigt att understryka att det inte ligger till på det sättet. Folksam har självfallet inte lurat någon. Det kommer Folksam aldrig att göra.

Låt mig förklara hur det ligger till: När den här försäkringen startade 1985 så var intresset för att vara med större än i dag. Allt färre nyblivna pensionärer vill vara med i en sådan här försäkring och då räcker pengarna helt enkelt inte till.

Låt mig ta ett exempel. Säg att 100 människor bestämmer sig för att betala 100 kronor var om året till ett dödsfallsskydd. Det blir då 10 000 kronor per år. Två av dem dör under det första året. Deras anhöriga kan då få 5 000 kronor per dödsfall. Sedan är pengarna slut. Utbetalningarna per år måste alltså täckas av inbetalningarna, annars går det helt enkelt inte ihop. Om bara en skulle dö under året blir det pengar över. Dessa går då tillbaka till dem som är med. Blir det däremot fler än två som dör så måste man betala in mer nästa år för att täcka det minus som blir.

Och så fortsätter det, med nya inbetalningar varje år, som ska täcka utbetalningarna för det året.

Det är så den här försäkringen är uppbyggd.

Det som nu hänt med den aktuella försäkringen är att allt färre vill vara med och betala. Då kan vi som administrerar försäkringen välja två vägar, att:

Höja inbetalningen för dem som är kvar.

Sänka utbetalningarna till de efterlevande.

Folksam har alltså valt det senare sättet.

Det finns inga andra sätt att långsiktigt hämta in pengar till en sådan här försäkring. Vi varken får eller kan ta andra försäkringstagares pengar för att täcka det minus som blir när allt färre vill vara med och betala. Jag skulle personligen aldrig heller medverka till eller acceptera att vi tar från övriga försäkringstagares pengar för att täcka de förluster som skulle uppstå om vi lämnade den här försäkringen oförändrad.

Samma sak gäller för de vinster Folksam gjort på goda placeringar i Swedbankaktier. Dessa pengar tillhör pensionsspararna och får inte användas för att täcka förluster inom andra försäkringsgrenar. Såväl våra egna specialister, som oberoende experter från revisionsbyrån KPMG, har funnit att Folksam sammantaget inte gjort några vinster på denna försäkring under de 24 år den funnits och att vi under de senaste nio åren börjat förlorat pengar. KPMG:s experter skriver att "Med realistiska antaganden kommer den framtida förlusten, till och med 2060, att uppgå till minst fem miljarder kronor".

Det är således inte en fråga om Folksams vinning, utan en fråga om ekonomiskt ansvar och solidaritet med Folksams fyra miljoner ägare, det vill säga våra kunder, som alla ska behandlas lika.

Problemet är att många försäkringstagare uppfattat sin försäkring som ett sparande i stället för en riskförsäkring.

Det beklagar jag.

Det finns säkert anledning att självkritiskt granska det sätt på vilket vi och våra samarbetspartners har erbjudit den här försäkringen.

Detsamma gäller våra informationsinsatser. Vi har under lång tid fört samtal om de problem vi står inför med de pensionärsorganisationer som är våra avtalspartners. Det är uppenbart att vi hade kunnat vara tydligare.

Jag kommer nu att bjuda in våra avtalspartner till fortsatta samtal för att diskutera andra lösningar – om det finns sådana – givet att det är den här försäkringsgruppen som måste hantera de ekonomiska konsekvenserna. Och jag vill erbjuda en fortsättningsförsäkring som ger en ersättning som motsvarar sänkningen av försäkringsbeloppet. Jag vill också påminna de som är kunder hos oss att nuvarande villkor fortsätter att gälla under hela 2010. Den slutgiltiga utformningen av den här försäkringen kommer inte att vara färdig förrän om drygt ett år.

De får bara halva beloppet

Den 15 oktober skickade Folksam ett brev till 420 000 grupplivförsäkrade pensionärer. Man meddelade att man ensidigt hade beslutat att ändra villkoren i begravningsförsäkringen. Efterlevande till den som avlider efter den 1 januari 2010 får bara hälften av pengarna som utlovats.

Anders Sundström, vd, Folksam