En sosse skulle aldrig vara likgiltig inför pengar

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-07-30

SSU-ordföranden Jytte Guteland om bratskulturen

Socialdemokratins existensberättigande ligger i en strävan att bekämpa orättvisor. Att vara socialdemokrat är så mycket mer än att ihärdigt försvara kronor och ören till välfärden, det är en livshållning som främst avspeglar sig i möten med andra människor.

Bratskulturen är på samma sätt politisk. Därför menar jag, i motsats till KDU:s ordförande, att det är allt annat än harmlöst att beställa 50 hamburgare och slänga 49 direkt i soptunnan bara för att spänna rikemansfjädrarna i Visby. Det är en politisk handling vars syfte är att manifestera en fullständig likgiltighet inför pengar, och därmed en likgiltighet inför andras människors livssituation.

När den unga kristdemokratin försöker göra socialdemokratin ansvarig för bratskulturen är det en svårslagen uppvisning i intellektuell ohederlighet. Det är knappast SSU:are som badar i champagne i St. Tropez under svenskveckan. Bratskulturen har sin hemvist på den motsatta sidan av den politiska skalan. Centerpartiet hymlar inte längre med detta utan har istället startat Stureplanscentern under ledning av Fredrik Federley.

När KDU påstår att socialdemokratin har avskaffat alla normer i samhället, vilket enligt deras ordförande skulle bevisas av bratsens agerande, vill jag svara honom med ett boktips. Läs någon av Harry Martinsons gestaltningar av statarsamhället. Där syns klassamhället med alla dess normer som arbetarrörelsen tog strid emot. Det är inte resultatet av socialdemokratiskt inflytande som är roten till bratskulturen. Under den moderatstyrda regeringens tid vid makten har en enorm förmögenhetsöverföring skett från dem som har minst till dem som har mest. Champagneflaskorna i Båstad har blivit större samtidigt som arbetslösa fått mindre att leva på, cancersjuka tvingas söka jobb och dörren till högre utbildning har stängs för dem som haft det tufft i skolan.

KDU såg kanske sin chans att få publicitet genom ett provocerande angrepp på samma sätt som när Gudrun Schyman hade det dåliga omdömet att elda upp 100 000 kronor under Almedalsveckan. Socialdemokratins kraftiga avståndstagande mot aktionen visade dock ryggraden i vår rörelse.

När Margot Wallström formulerade sitt fördömande några timmar efter pengabålet var det inget taktiskt utspel eller tillfällig nyck. Det var utslaget av den kompass som gör att socialdemokrater inte slänger 49 av 50 hamburgare. Det är politik på samma sätt som det är politik när överklassen beställer två flaskor champagne i Båstad och ber bartendern hälla ut den ena. Att KDU väljer att göra en annan analys står dem fritt, men lika ogrundade som ohederliga påståenden om vem som bär ansvaret klarar sig den politiska debatten bättre utan.

Jytte Guteland
Förbundsordförande SSU

Följ ämnen i artikeln