Utlys strejk på Ikea på onsdag

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2011-07-26 | Publicerad 2011-07-25

Debattören: Facket måste tillåtas i hela koncernen – också i USA

omröstning Herman Richardson och Paul Gentry arbetar på Swedwoods fabrik i Danville i Virginia som tillverkar möbler för Ikea. På onsdag ska arbetarna där rösta om de ska bilda en fackförening eller ej.

Den 27 juli ska de anställda vid Ikea-koncernen Swedwoods fabrik i Danville, Virginia, USA, rösta om de ska bilda en fackförening med förhandlingsrätt på sin arbetsplats eller inte. Betraktat ur svenskt perspektiv är det en märklig omröstning. I vårt land är fackföreningar med förhandlingsrätt en självklarhet på flertalet arbetsplatser, även om det också här börjar naggas i kanten betänkligt.

Men i USA är det vanligt att företagsledningen anlitar en advokatfirma när de anställda får för sig att bilda fackförening. Sedan försöker ledning och advokater med juridiska finter och knep, hot, repressalier, spel på rasfördomar, omotiverade avskedanden av fackligt aktiva och rykten om nedläggning av fabriken, övertyga de anställda om att det nog är bäst att strunta i det där med fackförening.
 

Swedwood har engagerat den ökända advokatfirman Jackson Lewis. Inför omröstningen på onsdag har företagsledningen ensidigt tillfogat 30 garanterat antifackliga arbetsledare till röstlängden. Därmed är resultatet av omröstningen en öppen fråga. Valfusk brukar sådant kallas i länder med demokratiskt mindre nogräknade regimer.
 

Den fackliga striden vid Swedwood har uppmärksammats i massmedia i USA av exempelvis den stora dagstidningen Los Angels Times och i ett mycket dråpligt inslag i den enormt populära tv-satiren The Daily Show.

Building and Wood Worker’s International har utlöst en global kampanj under slagordet Vote for IKEA/Swedwood Union. Skriftliga stöduttalanden har droppat in från fackligt aktiva i 23 länder. I Australien har arbetare demonstrerat utanför Ikeas butik i Melbourne.

Svenska fackförbund ger också kampanjen sitt fulla stöd. Per-Olof Sjöö, ordföranden för Facket för Skogs, Trä och Grafikerna, har besökt Danville. Han kräver att Ikea ska lova att inte lägga ned fabriken. Dan Andersson i Pappers anser att Ikeas högsta ledning, läs Ingvar Kamprad, ska se till att fackföreningen erkänns omedelbart.
 

Men varför inte klippa till rejält efter den modell som användes mot Coca-Cola Company?

I början av 1980-talet torrlades hela Sverige på Coke, Fanta och Sprite, vid två tillfällen 1980 och 1984. Bakom aktionen stod fackförbunden Livs, Hotell- och Restaurang, Handels, Transport, HTF, SIF (numera Unionen) och SALF (numera Ledarna) med stöd av hela den fackliga rörelsen och en rad andra folkrörelser. All produktion, distribution och försäljning av Coca-Cola stoppades, till stöd för en kämpande fackförening i Guatemala City. Allmänheten uppmanades bojkotta dryckerna.

Livs international, IUL, spred aktionen över världen. Det blev den kraftfullaste fackliga solidaritetsaktion som någonsin genomförts. En av världens allra mäktigaste koncerner, Coca-Cola Company, tvingades underteckna ett globalt avtal om fackliga fri- och rättigheter. Det är också vad Ikea måste göra, erkänna fackföreningen vid Swedwood och alla fackföreningar oavsett var de startas.

Handelsanställdas Förbund kan bestämma sig för att stänga Ikeas butiker i Sverige den 27 juli, under hela dagen, eller bara några timmar. Transport kan blockera transporter till och från butikerna. Alla kunder kan den dagen avstå från att handla Ikea-möbler. Det skulle skaka Ikea i grunden och med all säkerhet inte ens behöva genomföras. Bara hotet räcker för att Ingvar Kamprad ska se till så att fackföreningen i Danville erkänns omedelbart!

Bror Perjus