Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Emil, Emilia

Dags att lägga korten på bordet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2012-11-22 | Publicerad 2012-11-21

I Kalla Fakta avslöjades uppgifter som pekar ut Stefan Löfven som inblandad i mutaffären vid försäljningen av Jas Gripen till Sydafrika. Tre korruptionsutredare från IF Metalls dåvarande samarbetspartner Numsa, det sydafrikanska metallfacket, menar att Stefan Löfven under tiden som ledande företrädare inom IF Metall var med i mutorna som omgärdade affären. Stefan Löfven måste lägga korten på bordet om förklara hur mycket han visste och det måste till en sanningskommission som en gång för alla kan granska det bredare politiska ansvaret i muthärvan kring Jas-affären med Sydafrika.

Utredarna från Numsa berättar i programmet att Stefan Löfven 1999 var huvudansvarig för ett gemensamt projekt där IF Metall och Saab sponsrade uppbyggandet av en yrkesskola för sydafrikanska metallarbetare. Men skolbygget var enligt utredarna från Numsa villkorat: det skulle endast bli av i utbyte mot att Numsa ändrade sin dåvarande negativa inställning till Jas-köpet, till att istället öppet förorda den. Detta var sannolikt det avgörande stöd BAE och Saab behövde för att ens få igenom affären, med tanke på det starka inflytande Numsa hade inom ANC.

Det villkorade skolbygget kan inte anses vara något annat än en ren muta. Det är svårt att se att utredarna från Numsa skulle ha anledning att hitta på dessa uppgifter. Det förefaller också osannolikt att Saab skulle ha velat bygga en teknikskola i Sydafrika om det inte blivit någon vapenaffär.

I programmet framkommer även misstankar om att det betalats ut 40 miljoner kronor i kontanter från Saab till företrädare inom regeringspartiet ANC, via IF Metall och Numsa. Både informationen om det villkorade skolbygget och dessa direkta utbetalningar finns enligt utredarna från Numsa specificerade på ett avtal som finns hos Saab. När Saab långt om länge lämnade ut avtalet till Numsa var informationen överstruken med svart färg.

Sydafrikaaffären kan vara den största muthärvan någonsin i svensk historia, 1,3 miljarder kronor, som svenska politiker och företag varit inblandade i. Den är ett exempel på den osunda relation och de täta band som finns mellan politiker, vapenindustri och intresseorganisationer i Sverige som vill driva igenom vapensatsningar och exportaffärer på bekostnad av nedrustning, demokrati, mänskliga rättigheter och utveckling.

Det politiska ansvaret i Sydafrikaaffären är ännu inte klarlagt. Även allianspartierna har genom alla år stått bakom Sydafrikaaffären, trots de tydliga bevis om korruption som lagts fram. Hur kan svenska politiker vara nöjda med detta? Ingen verkar vilja ta i frågan. I gårdagens program kunde vi också höra att det inte fanns något intresse från Saab och IF Metall att hjälpa korruptionsutredarna från Numsa med att få fram den information de behövde. I Sydafrika försöker man ta korruptionsanklagelserna på allvar och utreda dem, i Sverige verkar man vara mer angelägen om att mörka dem.

Sedan muthärvan i Sydafrikaaffären uppdagades har inte en enda svensk politiker gått ut och tagit på sig ansvaret. Detta är inte acceptabelt i en demokrati. Det är lätt att peka på korruption i andra länder, men när det kommer till Sverige verkar ansvariga politiker och företag ovilliga att utreda frågan. Varför ville inte Saab, IF Metall och Stefan Löfven hjälpa korruptionsutredarna från Numsa med att få fram de uppgifter de behövde för att göra sitt arbete?

Stefan Löfven, en framtida statsministerkandidat, måste lägga korten på bordet om hur mycket han visste om villkoren och mutorna med Numsa. Och det måste tillsättas en sanningskommission som reder ut det politiska ansvaret i Jas-affären med Sydafrika från alla partierna som har stått bakom affären genom åren. Mörkandet i Sydafrikaaffären måste upphöra!

Anna Ek

Ordförande Svenska freds