Äta bör man annars dör man - även vegetarianer
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Uppdaterad 2015-09-28 | Publicerad 2015-09-10
Replik från tre forskare om mjölkproduktion
REPLIK. Linné med flera vill drastiskt strypa svensk mjölkproduktion.
Men, det brister i konsekvensanalysen och i kunskapen om de biologiska förutsättningarna om varför och hur mjölk produceras!
Vad det egentligen handlar om är att ersätta den i Sverige djurvänligt, antibiotikafritt och klimatsmart producerade mjölken och köttet mot hög risk för djurovänliga, antibiotikabehandlade och klimatpåverkande importerade produkter. Det blir nämligen konsekvensen eftersom en strypning av svensk produktion innebär att importen ökar i motsvarande grad.
Konsumtionen av kött, mjölk och mejeriprodukter kommer nämligen inte att minska per automatik i motsvarande omfattning om produktionen i Sverige försvinner.
I mjölkkornas diet med för oss oätbara gräs och andra oätbara biprodukter från lantbruket kommer det genom mjölken ut högvärdigt protein. Kor är också nyckeln till vår framtid, genom mulbete skapas biotoper med mycket hög biologisk mångfald. Med vall (gräsodling) så binds en hel del kol i marken från koldioxid i atmosfären, vallen är en så kallad kolsänka.
Att styra om vår kost till helt vegetarisk ger inte miljö- och klimatvinster i ett helhetsperspektiv.
Däremot inte sagt att vi inte kan minska köttkonsumtionen väsentligt. Om vi halverade den svenska konsumtionen skulle det motsvara den svenska produktionen och samtidigt rädda regnskog, förutsatt att våra mjölkkor finns kvar.
En framtida, hållbar livsmedelsproduktion är ett gemensamt mål vare sig man är vegetarian eller inte. Äta bör man annars dör man!
Anders Herlin
Docent, Samverkanslektor, Byggnadsfunktion med i
nriktning på husdjurens inhysningssystem och närmiljö
Christian Swensson
Professor i husdjursvetenskap med inriktning
mot miljömässig hållbar mjölkproduktion
Christer Bergsten
Professor i tekniska system för animalieproduktion
Författarna är verksamma vid Institutionen för
Biosystem och Teknologi vid Sveriges lantbruksuniversitet