Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sibylla

Ta dem i örat, Löfven – du har folkets stöd

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2015-12-18

Greenpeace: Ställ krav på de som köper Vattenfalls kol – inga nya gruvor!

DEBATT. Gudarna ska veta att Stefan Löfven behöver lite goda nyheter. Förtroendet för regeringen dalar i väljarundersökningarna. Och det är inte så konstigt. Statsministern säger en massa bra saker – men vågar sedan inte göra politik av dem. För att förtjäna stöd måste en ledare våga göra verklighet av sina visioner. Men det är som att regeringen inte har självförtroende nog att tro på den politik de säger sig vilja driva.

Vi har ett piller som kan ge det självförtroendet: en färsk opinionsundersökning som visar att en majoritet av svenskarna tycker att regeringen ska stå rakryggade och våga fatta Sveriges viktigaste klimatbeslut någonsin. Våga stå för sitt löfte att den svenska regeringen ska ta täten i klimatarbetet. Våga skapa den hoppfulla framtid vi behöver.

Detta löfte skulle smulas sönder om statligt ägda Vattenfall säljer sitt tyska brunkol så att ett annat företag kan öppna nya gruvor där. Det är enorma mängder koldioxid som ligger i potten, motsvarande mer än tjugo år av svenska utsläpp.

Så lyssna på det här, Löfven, för nu kommer den goda nyheten: svenska folket vill att du sätter stopp för denna galenskap.

Vi kan i dag presentera resultatet av en opinionsmätning som Sifo nyligen genomförde på uppdrag av Greenpeace. 59 procent av de tillfrågade anser att regeringen ska ställa som krav vid en försäljning att nya kolgruvor inte öppnas. Endast 18 procent tycker att regeringen ska godkänna en försäljning utan såna krav.

Det är alltså mindre än två av tio svenskar som tycker att verksamheten kan säljas utan krav på gruvstopp.

Det vrickade är att den här saken borde ha lösts för länge sedan om regeringen bara kunde stå för sin egen politik. Ett tag såg det lovande ut: regeringen tog det modiga beslutet att statliga Vattenfall inte ska öppna några nya kolgruvor i Tyskland. Men nu vill Vattenfall alltså sälja med risk att någon annan öppnar gruvor i stället. Och Stefan Löfven vågar inte ta dem i örat och se till så att regeringens vilja drivs igenom.

Hur ska man tolka detta? Kan man ens säga att en regering har en egen politik om de inte kan se till att den blir verklighet när omständigheterna förändras?

I över ett års tid har regeringen duckat för frågan och försökt slingra sig på olika sätt. Den senaste undanflykten från näringsminister Mikael Damberg och miljöminister Åsa Romson är att regeringen inte kan stoppa försäljningen utan stöd av riksdagen. Varifrån de har fått den uppfattningen är en gåta.

Enligt den juridiska expertisen – senast i ett utlåtande från Riksrevisionen – har regeringen ett stort utrymme att styra de statliga bolagen, inklusive Vattenfall, även utan riksdagens godkännande.

Regeringen kan alltså agera. Om de vill.

Och då är vi tillbaka till det där med förtroendet. Det är klart att förtroendet dalar när den som sitter på makten inte väljer att använda den makt de faktiskt har för att genomföra nödvändiga samhällsförändringar som kommer att göra världen bättre.

Fossila bränslen som kol, olja och gas tillhör historien. Det var ett av de viktigaste beskeden när klimatmötet i Paris avslutades förra helgen. Världen har fått nya ambitiösa mål, men varje land måste göra sin hemläxa.

Vi hoppas därför att Stefan Löfven gläds åt att höra att han har stöd av en majoritet av svenska folket att skrida till handling i den klimatfråga där regeringen kan göra störst skillnad.

Väljarna väntar på någon som vill ta ansvaret.

Annika Jacobson

Chef för Greenpeace i Sverige