Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Alma, Hulda

Martin Marmgren: Tänk till innan ni släpper fram hatet mot poliser

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2013-07-23 | Publicerad 2013-07-21

Martin Marmgren.

I förrgår natt. En polis attackeras bakifrån och knivhuggs i ryggen på Stureplan. Lyckligtvis tar attacken på skyddsvästen, och kollegan klarar sig med en sårskada. Händelsen rubriceras som mordförsök. Det framstår som att gärningsmannen försökte ta livet av kollegan enbart för att denne var polis.

En vecka tidigare. En krönika publiceras på Nyheter 24, skriven av nöjesredaktören Quetzala Blanco. Hon skriver att alla poliser är våldsälskande rasistiska psykfall. Hatet i krönikan riktas inte mot polisen som institution, utan mot poliser som människor. ”När du blir stor får du bli ihop med precis vem som helst, men inte en skinnskalle eller en gris”. Krönikan gav upphov till kritik som Quetzala bemötte genom att hävda att det hon skrev var subjektivt, att hon bara gav uttryck för sina egna känslor.

Jag mötte nyligen i jobbet en person som flera gånger hade blivit utsatt för brott av unga män med förortsbakgrund. Han var upprörd, och generaliserade grovt om en viss invandrargrupp (han var själv invandrare). Många som blir utsatta för eller ser kränkningar utförda i olika religioners namn generaliserar också. Har de som ogillar muslimer eller vissa invandrargrupper för att de själva har negativa upplevelser rätt till sin subjektiva uppfattning? Behöver de inte resonera om eller ta ansvar för det hat de sprider?

Nej, jag jämställer inte polishat med rasism. Jag är medveten om att det finns anledning till att ”hets mot folkgrupp” skyddar etnicitet och religion, men inte yrken. Jag vet att hat är som farligast då det drabbar grupper som redan är i underläge. Men det innebär inte att allt hat som påstår sig ”sparka uppåt” är ofarligt. Att generaliserande nidbilder kan leda till attacker gäller inte bara rasism.

Quetzala skriver drömmande om hur ett kylskåp kastas ifrån hög höjd på en polispatrull.

”Luften antog formen av eld, rök, sot, blod som ångade upp, kaktusar, damm, skam, svedda blåa ljus, smält plast och hår, hud, tänder.”

Den sorts attacker sker dock redan, om än med mindre föremål och mindre dramatiskt resultat. Det är ren tur att ingen polis (eller brandman) dödats eller skadats allvarligt än av kastade gatstenar, på samma sätt som det är ren tur att kollegan på Stureplan inte fick hugget i halsen. Även om varken Quetzala eller de flesta andra som sprider polishat via media, nätet, musik, föreningsliv med mera själva skulle använda våld, så bekräftar de en världsbild som inspirerar de mer extrema att faktiskt gå till attack. För dem som attackeras är det inte heller särskilt relevant att polisen på samhällsnivå är en maktsymbol, de kan fortfarande dö av en sten i huvudet eller en kniv i halsen. Hatet på nätet och attackerna drabbar även anhöriga. Det är varken kul om mamma kommer hem skadad eller att läsa på Nyheter 24 att pappa är ett rasistiskt psykfall.

Man får och bör kritisera polisen. Vi arbetar på medborgarnas uppdrag. Men hat är en annan sak. Förutom att det ökar risken för attacker, så försvårar det också vårt arbete. Polisen är beroende av allmänhetens förtroende. Uppdragets kärna handlar om att hjälpa människor och beivra brott. Om folk inte litar på, vänder sig till, eller ens pratar med polisen så blir det mycket svårare, vilket främst drabbar de svagaste i samhället. Självklart ligger ansvaret för att bygga upp förtroendet för polisen främst på oss poliser. När vi gör ett bra jobb och bemöter alla människor humant och professionellt så ökar vårt förtroende. Men lika självklart så påverkar spridandet av hat och nidbilder negativt.

Det är djupt tragiskt att Quetzala och andra har dåliga upplevelser av polisen. Självklart begås misstag, och ibland rena övergrepp, av poliser. Vi måste konstant arbeta för att bli bättre. Samtidigt görs en otrolig massa bra polisarbete. Den stora majoriteten poliser är vanliga människor med en vilja att göra skillnad, som gärna även hjälper dem som ogillar oss. Jag hoppas att ni som hatar får och tar chansen att möta och prata med poliser som kan få er att ändra uppfattning, eller åtminstone att ni tänker en extra gång innan ni sprider eller släpper fram hatet.

Martin Marmgren

Fotnot: I en tidigare version av artikeln fick Quetzala Blanco fel titel. Hon arbetar som nöjesredaktör på Nyheter 24, inget annat.