Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Orvar

Hummer – vår nya husmanskost?

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-05-14

Nu är det hummer som gäller till middag. Dyrt, men ack så bra för världsnatursamvetet. WWF har rödlistat alla fiskar vi inte bör äta, arter som är hotade eller överfiskade: marulk, tunga, rödspätta, svärdfisk, torsk, vildlax, ål, hälleflundra, blåfenad tonfisk, tropiska räkor. Dessutom ska vi tänka efter innan vi äter odlad lax, piggvar, krabba, regnbåge och hajmal.

Med andra ord, det är inte så värst mycket kvar, men sill och strömming och hummer får vi äta och kanske fiskpinnar. Men fiskpinnarna är å andra sidan inte särskilt hälsosamma för miljön. Fisken skickas ju till Kina för att bli pinnar. Dyra och miljövidriga transporter.

Det är inte lätt att handla nu för tiden. Många får gå med konstant dåligt samvete. De har kanske inte råd med hummer och renodlade blåmusslor till middag. Det råder ingen tvekan om att den rationellt storskaligt producerade maten som reser längst är billigast. Det borde vara tvärtom. Biljettpriset för en fiskpinne som flyger till Kina borde märkas i kassan på ICA. Men om nu alla skulle ha råd att börja äta hummer, vad händer då med hummern?

Lotta Gröning

Följ ämnen i artikeln