Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Simon, Simone

Annons

Franska kultdruvan som hittat hem

“Må alla frankofiler gå i taket, men Cabernet Franc, den franska kultdruvan från Loire, trivs förbannat bra i Villány i södra Ungern. Som bäst? Nja, det är väl en smaksak, men herregud vilka viner som produceras där.”

Läs vinjournalisten Johan Franco Cerecedas inspirerande resa i Ungern, med fokus på Cabernet Franc.

Ungern är söta vita viner från Tokaj, antingen oxiderade bärnstensfärgade diton i små flaskor eller mer modernt orienterade, fruktiga, likväl söta viner. Gott är det, förträffligt gott. Så vad är problemet? Jo, att det stannar där, att landets hela vinnäring likställs med smaksensationerna från Tokaj, som alla älskar, men få idag konsumerar.

Tack och lov för övriga Ungern, för här finns andra makalösa viner att hämta. Och torrt är det, rött som vitt. Även från Tokaj och då är det den lokala druvan Furmint det handlar om, med komplexa toner, spännande djup och med överraskande karaktär.

Landet har ju flera andra intressanta druvsorter, semantiska liksom fonetiska utmaningar, eller vad sägs om Királyeánka eller Szürkebarát? Mer lättuttalade Kékfrankos och Kadarka är andra storheter som nått en internationell publik, om än i begränsad skala.

Franskt på ungersk mark

Kanske är det därför av extra intresse när en fransk druvsort gör sig hörd över det ungerska landskapet. Med allt vad det innebär av exponeringsmöjligheter, referenser, igenkännande och – inte minst – fantastiska viner. För är det någonstans Cabernet Franc trivs – många har försökt, många har misslyckats med den bångstyriga druvan – är det i Ungern, i södra delen, i distriktet Villány. Och det är bara att gratulera. För denna kultdruva, ansedd som svår att begripa sig på, upplever idag en sällan skådad renässans.

– Tveklöst är det så att vi har fantastiska förutsättningar för just Cabernet Franc. Jag letade ända sedan jag började intressera mig för vin och till slut hittade jag optimala förhållanden här.

Orden kommer Csaba Malatinszky, välrenommerad vinproducent i Villány och Siklós bara några mil från den kroatiska gränsen i söder. Här har han 30 hektar ekologiskt vinodlad mark, det mesta med Cabernet Franc, ett område han fann på sin jakt efter Cabernet Franc-land. Klimatet har den rätta balansen mellan värme och svalka, jordmånen består utav en hel del mineralkaraktär, två egenskaper som gör området optimalt.

– Visst kan jag jobba med lokala druvsorter, men det är inget jag dessvärre kan finansiera min verksamhet med. Och egentligen, varför ska jag göra viner på de druvorna när jag kan göra Cabernet Franc-viner i världsklass, säger han och får kommentaren att verka närmast ödmjuk.

Med känsla för Cabernet Franc

Redan för 20 år sedan kunde den engelska vinskribenten Michael Broadbent konstatera att denna nordfranska druva hade hittat sitt rätta habitat. Och vid en provning av Mr Malatinszkys viner, blir man övertygad. Först ställs ett endruvsvin på druvan fram av årgång 2009 som är klockrent i sin frukt, sin gräsiga ton och ändå med fin mognad som ger det en komplex karaktär.

Sedan provar jag ytterligare viner i olika klasser för att avsluta provningen av de röda vinerna med en alldeles strålande Cabernet Franc från 2008.

Nu kan man som tillfällig besökare tro att det är en tillfällighet att det blir så bra, att det är hans magiska händer som drejar fram komplexiteten i den bångstyriga druvan, men ett besök hos en annan producent, Gere i staden Villány, spär endast på ryktet om områdets känsla för storverk på Cabernet Franc. Här får jag prova en rad olika endruvsviner, en Syrah hit eller en Merlot dit, ett rosévin på lokala druvsorter och en Bordeauxblend med kraftig karaktär. Men föga förvånande är det viner på Cabernet Franc som övertygar och när jag får en dito årgång 1993 i glaset, är cirkeln sluten.

Nu är det bara upp till övriga världen att förstå vilket fantastiskt vin magikerna i Villány lyckas med. Förhoppningsvis tar det inte ytterligare 20 år.

EXTERN LÄNK

Johan Franco Cereceda tipsar om spännande vinerier att besöka i Ungern. Samt några fina lokala viner! 

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln