Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Amanda, Rasmus

Annons

Upplev vinkällaren på anrika Vadstena kloster

Vi bilar längs Vättern och stannar till för en natt kantad av historiens vingslag, kultur, natur – och prisad mat och dryck.

Platsen är Vadstena och stadens Klosterhotel, som bland annat utnämnts till Årets Spakök 2016 och som har en vinkällare man trivs i. 

Mikael Jonsson är den som har koll på hotellets ädla drycker. Han har 40 års erfarenhet av vin och vinresor och ansvarar för alla inköp “utom det vardagliga”.

– Jag gör det här som frilans och jobbar med annat på dagarna. Vin har varit min stora hobby sedan tonåren och jag fascineras av att man aldrig kan kalla sig fullärd, säger Mikael Jonsson och visar oss ner till “Skattkammaren”.

Ett viktigt kulturarv

Vi fastnar en stund vid historiken. Vadstena kloster byggdes som kungligt palats på 1200-talet och blev kloster på 1300-talet. Varje tidsepok i sig har gjort hela klosterområdet unikt och tillsammans bildar de olika historiska lagren ett kulturarv som är ett av de absolut viktigaste i Sverige. Museibyggnaden uppfördes av kung Valdemar, Birger Jarls son, som palats i mitten av 1200-talet.

Det var den första profana tegelbyggnaden i Sverige och Vadstenapalatset betraktas som norra Europas bäst bevarade högmedeltida palats och intar en rangplats i alla berättelser om svensk arkitektur.

I mitten av 1300-talet förvandlades palatset till kloster, i enlighet med heliga Birgittas vision.

– Klostret stängde 1595 och då stod stod byggnaderna öde fram till mitten av 1600-talet. Då inrättades ett krigsmanshus och under 1800-talet blev byggnaden under en kort period fängelse och därefter mentalsjukhus. På femtio- och sextiotalet renoverade man byggnaderna på Klosterområdet till att idag fungera som hotell, restaurang och museum.

Med betoning på Frankrike

Man känner historiens vingslag på hela hotellområdet, inte minst i vinkällaren.

– Vår vinkällare byggdes redan 1384, men på den tiden användes källaren framför allt för att lagra den öl som munkarna bryggde, men även vin och ost.

– En riktig vinkällare ska vara dammig och fylld av spindelväv. Du ser att det har varit en öppning där i väggen. Vi tror att det här tidigare var en likbod, där man enkelt kunde frakta döda kroppar ur krigsmanshuset och fängelset.

Vi skakar av oss tankarna på källarens tidigare funktioner och aktiviteter och stannar till en stund vid långbordet, där hotellets vinprovningar äger rum.

– Många av våra gäster är väldigt vinkunniga och vinprovningar är ett populärt inslag, både för större grupper och privatpersoner. Vi håller källaren öppen en stund varje kväll så det är möjligt att komma ner hit och smaka på något gott vin om man vill.

Vinkällaren innehåller cirka 5 000 flaskor uppdelade på ungefär 700 sorter, främst från Frankrike.

– De klassiska vinområdena Bordeaux och Bourgogne har ju länge varit de stora giganterna, men övriga världens viner har verkligen exploderat och vi har mycket gott från dessa ställen också. 

Vin från 1921

Mikael Jonsson berättar att han själv hittar mycket av hotellets viner på auktioner och via en del importörskontakter. Att bygga upp en vinkällare är ett ständigt pågående arbete och det sortiment vi ser idag har tagit många år att få ihop.

– Vinet här är till för våra gäster. Vi tycker det är kul när man har specifika önskemål och skapar unika kombinationer ihop med maten vi serverar. Vi utgår från maträtterna och bygger därefter kvällens vinlista.

Det äldsta vinet i klosterhotellets vinkällare är från 1921. Och nej, vi smakade aldrig på det. Trots att vi var frestade …

EXTERN LÄNK

Här får du några godbitar från Vadstena Klosterhotels vinkällare.

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln