Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Amanda, Rasmus

Annons

Därför får du betala mer för champagne

Det är skillnad på lyx och överpriser. Men en sak kan vi vara överens om, champagne är lyx och varje gång vi får det bubblande vinet i vårt glas borgar det för fest.

Snacka om att muta in revir.

Champagne är ju inte bara ett vindistrikt i norra Frankrike. Det är också ett unikt vin tillverkat på en andra jäsning i flaska och som får en härligt komplex karaktär efter mognad på jästfällning.

Det är syrligt, lite jästigt och brödigt i tonen, några av de egenskaper vi tycks lovsjunga varje gång vi står där och smuttar i festskrud.

Vad som gör vinet unikt är alla yttre betingelser, den mineralhaltiga jordmånen, det svala klimatet, de tre toppdruvorna Pinot Noir, Pinot Meunier och Chardonnay. Men en stor del av hemligheten ligger också i vinproducenternas ambitioner att tillverka det vin som av många anses vara världens bästa. I alla fall sett till lägstanivå.

Kostar det så smakar det

Bubbelvinet från norra Frankrike har med andra ord en status andra vindistrikt bara kan drömma om. Inte bara för sin högsta lägstanivå, utan även för sin högsta högstanivå och för att Champagne är bäst däremellan.

Vid ett besök hos champagnehuset Pol Roger frågade jag Christian Pol Roger, samtidigt som han öppnade en flaska, om inte bubblet var för dyrt, rent generellt. Han stannade upp mitt i rörelsen och såg milt på mig:

– Nej, aldrig för dyrt. Men det är samtidigt stor skillnad på lyx och på överpriser.

Man kan också vända på det: kostar det så smakar det. För det vet vi, kostar gör det, men då smakar det också så det både räcker till och blir över. Tillverkningen är ju ett under av magi och att få fram ett sådant komplext vin med ett egentligen ganska enkelt basvin upphör aldrig att förvåna.

Tålamodet är ett annat mysterium, hur de lagrar sina viner för att de ska utvecklas och bara bli bättre och bättre. År efter år. Och den kompetensen som finns när de står och provar vin från enskilda vingårdar och på olika druvor och vet att bestämma blandningen. Eller bara ta till vara på en specifik vingårds alla makalösa karaktärer.

En annan ikon

Olivier Krug är en annan ikon i vinindustrin, ansiktet bakom champagnernas champagne, Krug, och mycket avspänd i sitt förhållande till lyxbubblorna.

– Vi ska dricka champagne i gott sällskap, till middag med vår älskade och då ska vi inte bedöma vinet, bara njuta av det, låta oss förföras.

Krug är också av många ansett som det bästa huset och har idag ett rykte andra bara kan se avundsjukt på. Åter ligger en hög ambitionsnivå bakom ryktet, kunskap, kompetens, tålamod, vision men också smart profilering.

Champagne ett världsarv

Skillnaden på Krugs sätt att jobba och många andra vinfirmor i distriktet är att på Krug låter man vinerna jäsa på mindre fat, man hoppar över den malolaktiska jäsningen, alltså då vinets skarpa syror omvandlas till mjukare mjölksyror och att man sedan låter vinerna ligga minst sex år på jästfällning för att skapa mer komplex karaktär.

Samtidigt, njutningen är det viktiga, tillverkningens mål.

Att man behärskar konsten att tillverka bubbelvin i Champagne blir också allt tydligare när andra producenter av mousserande viner världen över gärna har champagne i tanken när de trixar och fixar, blandar och jäser. Men det vill sig inte riktigt, det blir nästan som champagne. Nästan. Ibland. Oftast inte.

Det är ju precis det som gör vinet så unikt, det kan bara komma härifrån, från ett svalt område i det nordfranska inlandet knappa två timmars körning öster om Paris. Och att man som producent vet att ta tillvara på de unika förutsättningarna. Kanske är det därför inte förvånande att Unesco utsåg Champagne till världsarv sommaren 2015.

EXTERN LÄNK

Läs Johan Franco Cerecedas tips om spännande vinhus att besöka, vinobligatorium, sevärdheter – och champagne såklart!

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln