Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Simon, Simone

Annons

Så blir gamla rankor till världens bästa vin

Xavier Vignon är vinproducenten som verkar i Rhônedalen sedan 1995.
Innan dess framställde han vin i flera andra franska regioner samt Australien, och är väl insatt i den senaste tekniken inom vintillverkning.
Xavier är en tvättäkta terroirist och målsättningen med alla viner han gör är att återspegla regionens och druvornas karaktär på ett modernt sätt.
Vilket han lyckas med, igen och igen.

För den som snubblade lite på ordet ovan så är en terroirist en person som tror på användningen av terroir, särskilt en vars produktion eller val av vin påverkas av detta begrepp. Terroir i sin tur är ursprungsorten där vinet kommer ifrån och som ger vinet dess karaktär. Varje vinregion har sin egen terroir.

Gamla rankor lockar

Xavier Vignon, som behärskar grenachedruvan bättre än många andra, har länge haft en förkärlek för södra Rhonedalens gamla rankor – så kallade Vieille Vignes. Dessa ger på naturlig väg viner med bättre koncentration och större finess. Vinerna får också bättre struktur vilket innebär att de även utvecklas väl över tiden och får fin balans, koncentration och mineralitet.

Gamla stockar är därför en av de viktigaste parametrarna Xavier tittar efter när han köper in druvmaterial och unga viner till sin egen verksamhet.

Côtes du Rhône tillhör vinvärldens mest kända ursprung. Vad dock färre personer är medvetna om är att just grenachedruvan dominerar i princip samtliga av dessa flaskor. Druvan, som från början är spansk, ger mörkt rödfruktiga viner med fin örtighet och en bra syra.

En anonym vinproducent

Trots att den egna etiketten introducerades på marknaden så sent som 1999, har Xavier Vignon på kort tid blivit en favoritproducent på vinbarer och restauranger över hela världen. Vinernas goda kvalitet och popularitet har lett till ett flertal fina utmärkelser i tidningar och bland kännare. För sju år sedan klev Xavier Châteauneuf-du-Pape in i Systembolagets fasta sortiment och tre år senare även Xavier Côtes du Rhône.

Vem är han då, Xavier Vignon? Enligt internationella vinkännare “en av de finaste vinproducenter du aldrig hört talas om”. Xavier håller en låg profil, men han är hjärnan bakom ett flertal uppmärksammade egendomar i Châteauneuf-du-Pape.

Rödvin och muurikka

Nu hittar du namnet Xavier på viner som produceras uteslutande på vingårdar i södra Rhône och där vinrankorna är minst 50 år gamla. Det röda vinet passar ypperligt till en valfri köttbit – eller i princip vad som helst från grillen. Vi valde att servera vinet till en wrap från muurikkan, den populära utomhusstekgrytan, som tros ha sitt ursprung i Finland. Den mångsidiga muurikkan är inte bara utmärkt att steka på, den kan med fördel även användas till att grädda pannkakor, omeletter och tunnbröd – ja och till och med för att laga långkok. Vi valde nötkött med grönsaker i lätt uppvärmda tortillabröd. Utsökt matchning med det röda vinet!

EXTERN LÄNK:

Läs mer om vinet och kebabwrapen från muurikkan här

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln