Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Simon, Simone

Annons

Recept: Så lagar du norrländsk mjukkaka

Vi lämnar storstaden och gör några nedslag i norra Sverige. Denna gången landar vi i världens största och bäst bevarade kyrkstad – Gammelstad i Norrbotten – och lär oss baka den traditionella mjukkakan. Uppskattad av såväl ung som gammal i generationer!

Gammelstads Kyrkstad är platsen där Luleå grundades, och som växte från en liten kyrk- och handelsplats till en riktig stad. Man flyttade på staden under 1600-talet, och det var då man började kalla platsen för "Gammelstad". Staden firar 20-årsjubileum i år, för den 7 december 1996 listades Gammelstad kyrkstad som världsarv på UNESCO:s lista. Världsarvsområdet omfattar de drygt 400 kyrkstugorna, de gamla stadskvarteren och andra kulturhistoriska byggnader.

Hällbröd från Gammelstad kyrkstad

Vi besöker friluftsmuseet Hägnan, som är ett kulturhistoriskt kunskapscentrum i Gammelstad där man förmedlar det norrbottniska kustlandets kulturarv. Museet har byggnader från 1700- till 1900-tal som ger besökarna en verklighetsnära bild av en radby. Bland annat finns där en gammal bagarstuga från Antnäs, som användes för storbak av tunnbröd. Ett typiskt norrbottniskt bröd som bakas än idag är mjukkakan. Ett matbröd som skulle kunna liknas vid tekakan, till utseende och form. Vi har själva varit med och bakat detta traditionella hällbröd. Inte i en gammal bagarstuga, men i ett nutida kök mitt i Gammelstads kyrkstad.

Brittas mjukkaka

Ingredienser:

1,5 l mjölk

200–250 g margarin

3 paket jäst

1,5–2 dl sirap (ljus)

1,5 l rågsikt

1,5 l vetemjöl

Så här gör du:

Smält margarinet, alternativt använd flytande. Blanda i mjölk och sirap och låt blandningen bli fingervarm (cirka 37 grader). Lös jästen i lite av blandningen och tillsätt därefter resten av degvätskan. Tillsätt salt. Arbeta in så mycket mjöl att degen håller ihop, men fortfarande är ganska lös. Jäs degen i bunke tills den börjar vilja krypa över kanten.

Sätt ugnen på 275 grader. Den ska vara riktigt varm. Häll upp degen på en mjölad köksbänk och arbeta ihop den. Dela degen i handstora delar och rulla den i handflatorna en liten stund. Kavla tallriksstora kakor med vanlig kavel först – se till att ha lite extra mjöl till hands vid kavlingen – och därefter med kruskavel på båda sidorna. Har du ingen kruskavel kan du nagga med en gaffel. Kakorna ska vara ungefär ½ centimeter tjocka.

Lägg försiktigt de kavlade kakorna på dukar medan du slutför kavlingen. Grädda därefter brödet i den heta ugnen, två åt gången om det får plats. Det tar cirka 3-4 minuter men håll koll under gräddningen. Kakorna ska bli vackert gyllenbruna.

Lägg en handduk över de färdiga bröden, men njut först en nygräddad mjukkaka med smör som får sakta får smälta på brödytan. En delikatess à la Norrbotten!

EXTERN LÄNK

Se alla steg-för-steg-bilder här

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln