Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Simon, Simone

Annons

Stjärnkocken skriver kokbok för diabetiker

Björn Frantzén, flerfaldigt belönad, prisad och hyllad stjärnkock, Vinguiden.com fick chansen att träffa honom innan han om några dagar åker till Hong Kong för att öppna Frantzén´s Kitchen.

Det blev ett snack om mat, öl, vin, framgång – och diabetes.

För att kort summera Björn Frantzén: 2008 öppnar han sin första restaurang i Gamla Stan, Restaurant Frantzén, som inom loppet av två år får två stjärnor i Guide Michelin. Numera inkuderar Frantzéngruppen matsalen Studio Frantzén, gastropuben The Flying Elk, cocktailbaren Corner Club, vinbaren Gaston, catering samt fyra restauranger på NK i centrala Stockholm.

Dessutom har Björn Frantzén nyligen lanserat en ny kollektion av köksprodukter i samarbete med Åhléns, han skriver kokböcker, har haft pop-up-restaurang i Dubai och fram till mitten av december finns en tillfällig restaurang på femstjärniga hotellet Altira i Macao, Kina. Nu är Hong Kong och Frantzén´s Kitchen nästa stora projekt, med start den 24 november.

Norden möter Asien

Bokningarna släpptes redan i måndags, den 7 november.

– Det är ett jättesug och bokas för fullt, så det känns oerhört spännande att snart få dra igång verksamheten! Vi kör några försökskaninmiddagar från måndag, innan grand opening, och själv har jag fullt upp under helgen. Tillsammans med tre andra stjärnkockar ska jag laga middag till 600 personer, där Guide Michelin Hong Kong står som arrangör.

Restaurant Frantzén i Gamla Stan stängde i somras, men i början av nästa år öppnar Björn ny restaurang på annan plats i Stockholm. All personal, utom en som pluggar, kommer att följa med till den nya adressen och är under tiden utspridda inom Frantzéngruppen. Jim Löfdahl, som hade anställningsnummer ett hos Björn 2008, är köksmästare och ansvarig på plats i Hong Kong. Med sig har han ytterligare två svenskar och sedan är majoriteten av personalen från Kina, vilket är kravet för att få öppna restaurang i landet.

Vad kommer ni att ha för stil och inriktning på Frantzén´s Kitchen?

– Det är ett brasserie med 36 sittplatser och vi serverar mellanrätter à la carte. Det kommer att bjudas på tolkningar av gamla Frantzénrätter, som istället för att glömmas bort som “dåvarande favoriter” får en revival i Asien.

Frantzéns Kitchen är den första nordiska restaurangen som öppnar i Hong Kong och det är fastighetsägarna Arne och Helen Lindman som tror på en nordisk matupplevelse med lokala råvaror och influenser i stadsdelen Sheung Wan.

Öl, mat, vin och kokbok

Många har säkert sett Björn njuta av en kall öl i teverutan och det leder oss osökt till frågan – är du ölexpert?

– Jag kallar mig absolut inte för någon expert vad gäller öl, men jag är en vanlig stor-stark-kille som tycker om att ta en öl då och då. Och yrkesmässigt har jag lång erfarenhet av ett ölbryggeri, inte minst via The Flying Elk, så det kändes naturligt att fortsätta det samarbetet.

Hur är det med vinkunskaperna då?

– Jotack, jag gillar att dricka vin, säger Björn och skrattar. Men min hjärna är så full av mat att det inte ryms så mycket faktiska kunskaper om vin.

Så du har aldrig funderat på att släppa ditt eget vin?

– Jag har redan fått frågan och tackat nej. Men man ska aldrig säga aldrig … Däremot pratar vi om att göra eget öl till nya Frantzén. Det vore kul med lite japanskt – en flytande mix av Asien och Norden. Allt vi gör har ju en underton av Asien.

Det viktiga sockertrollet

Eftersom Björn verkar ha tilldelats fler än 24 timmar per dygn hinner han skriva på ännu en kokbok, som han räknar med att släppa i vår. En bok som han säger är den viktigaste han har gjort – och troligen kommer att göra.

– Jag skriver boken “Sockertrollet”, som har fokus på nyttig mat med smak. Min dotter fick typ 1-diabetes när hon var tre år, idag är hon sex, och det var en helt ny värld som öppnade sig för mig! Jag hade ingen aning om hur blodsockret påverkar kroppen och jag blev också varse om vilken snabbväxande och otäck sjukdom diabetes är.

– Det finns otroligt få kokböcker för diabetiker och de som finns är som trista hemkunskapsböcker. Maten behöver inte vara tråkig och smaklös för att den är nyttig och jag tar hjälp av både läkare och diabetesforskare som har koll på recepten, så de är korrekta. Det är inga konstigheter – sju rätter med lax, sju rätter med köttfärs etcetera och så lite festligare mat. Men jag känner att om jag som kock är osäker och inte vet vad man ska och bör äta som diabetiker – hur vilsna ska då inte “vanliga” föräldrar och anhöriga känna sig?

EXTERN LÄNK

Ta del av Björns Frantzéns favoritöl och frestas av hans ljuvliga Tryffelpopcorn!

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln