Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Simon, Simone

Annons

Hemligheten bakom vinerna i Galicien

Tidigare bortglömt – nu progressivt och modernt.

I Galicien produceras flera av Spaniens mest populära vita viner.

Atlantvindarna ger regionen ett maritimt klimat och kallas ”det gröna Spanien”.

I Veckans Klonk berättar vi mer om området.

Längst upp i det nordvästra hörnet av Spanien ligger den autonoma regionen Galicien. Regionen kallas ibland för ”the spanish green corner” och klimatet är uttalat maritimt och under stor påverkan från Atlanten. Den kustnära geografin är starkt präglad av ett fjordliknande landskap, som bildades under den senaste istiden. Fjordarna kallas rías och kuststräckan delas upp i Rías Altas, Rías Medias och Rías Baixas, där Rías Baixas betyder ungefär ”de södra vikarna”.

Innanför kustbandet är landskapet kuperat med klippor och kullar. Tätbevuxna atlantiska skogar är välbevarade och landskapet känns vilt och regionen skapar på ett naturligt sätt många ekologiska nischer.

Satsade på kvalitet

Under Franco-tiden var Galicien fattigt och lite bortglömt. Vinproduktionen var främst inriktad på volym och enkla bordsviner. Efter diktaturen skedde en successiv omställning från volym till kvalitet – man blev mer selektiv med urvalet och utvecklade kvalitetsarbete för vinifieringen. Kvalitetsarbetet ledde till att vinerna från Rías Baixas blev alltmer eftertraktade och antalet producenter har ökat enormt under de senaste decennierna. År 1987 fanns det bara 14 producenter i Rías Baixas. Idag har de ökat till 178 stycken och kvaliteten på vinerna är bättre än någonsin. Många producenter är väldigt progressiva och moderna, vilket ofta tar sig uttryck i etikett- och flaskdesign.

Spaniens riesling

Albariño kallas ibland för Spaniens riesling. Vinerna karakteriseras ofta av hög knivskarp syra, stor aromatik med citrustoner, stenfrukter och mandel. Ofta finns också blommiga undertoner och balansen mellan fruktighet och blommighet varierar mellan producent och subregion. Albariño uppvisar en ganska stor morfologisk diversitet, vilket brukar antyda att druvan är gammal. Den odlas även i Portugal under namnet alvarinho och ursprunget är sannolikt norra Portugal och Spanska Galicien.

Tidigare ansågs det att albariñoviner ska drickas unga. Med högre kvalitet i selektion av druvor och vinifiering kan de bästa albariñovinerna idag utvecklas under tio års tid eller mer.

Det finns idag fem underregioner i Rías Baixas; Val do Salnés, Condado do Tea, O Rosal, Soutomaior och Ribeira do Ulla. Dessa uppvisar en del skillnader i mikroklimat, vilket tar sig uttryck i karaktären hos vinerna.

”Gulddalen” i östra Galicien

I östra Galicien ligger Valdeorras, vilket betyder ”gulddalen”. Liksom Galiciens västra delar, var området under diktaturtiden eftersatt och fattigt. Klimatet är lite mer kontinentalt än i Rías Baixas, men är fortfarande starkt präglat av Atlanten. Nederbörden är lite mindre och temperaturen något högre.

Under diktaturtiden var vinproduktionen fokuserad på volym och låg kvalitet och druvan godello var i mitten av 70-talet nära att utrotas. 1974 introducerade jordbruksministeriet ett projekt som kallades REVIVAL – Restructuring of the Vineyards of Valdeorras, vilket ledde till att godello lyftes fram i ljuset. År 1985 grundades Bodegas Godeval, som började producera det första vinet på 100 procent godello.

Godello – Spaniens chardonnay

Viner på godello karakteriseras av hög syra, om än inte lika hög som i viner från albariño. Det finns ofta en typisk mineralitet i vinerna. Fruktigheten karakteriseras mer av stenfrukt, äpple och persika och är inte uttalat citrusfruktig om än toner av lime och grape kan finnas. Det finns ofta också en del blommighet i vinerna. Om albariño kan liknas vid Spaniens riesling, så är godello mer lik chardonnay. Inte helt olik chablis village.

EXTERN LÄNK

Lär dig ännu mer om Albariño och Godello och få vintipsen i filmen Veckans Klonk!

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln