Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Edit, Edgar

Annons

Idén som vill minska behovet av djurförsök

Med hjälp av nanoteknik kan Lundaföretaget Cellevate odla celler i en mer naturlig miljö.

– Vårt mål är att minska behovet av djurförsök inom läkemedelsbranschen, säger Maximilian Ottosson, vd och medgrundare och en av förra årets vinnare i entreprenörstävlingen Swedbank rivstart.

Cellevates idé är att med hjälp av nanoteknik odla celler i en mer naturlig miljö, något som de på sikt hoppas kunna hjälpa läkemedelsindustrin. Dessutom vill de bidra till färre djurförsök inom läkemedelsbranschen.

Starten till Cellevate var ett studentprojekt vid Lunds tekniska högskola. Tanken var att experimentera med nya nanomaterial och se hur celler växer i den miljön.

– När projektet var slut kände både vi studenter och vår handledare att resultaten var för lovande för att släppa idéen, säger Maximilian Ottosson.

EXTERN LÄNK:

Tävlingen Swedbank rivstart - gör världen bättre med din affärsidé

Vann 250 000 kronor

De drev vidare projektet vid sidan av studierna och kunde 2014 starta förtaget Cellevate för att kommersialisera idén. I dag är de verksamma i en företagsinkubator på Medicon Village i Lund. Idén har väckt uppmärksamhet och bland annat tagit Cellevate hela vägen till finalen i entreprenörstävlingen Swedbank rivstart 2017, där man vann 250 000 kronor.

– Pengarna har hjälpt oss att skala upp lite fortare. Dessutom har exponeringen varit mycket värd – vi har blivit kontaktade av intresserade forskare som vill använda och testa vår produkt, säger Maximilian Ottosson.

"För mig handlar det om resan"

Livet som entreprenör beskriver han som en berg- och dalbana. I dalarna är det enligt honom lätt att tänka: ”vad håller vi på med – kommer det någonsin gå?”

– Det viktigaste är att brinna för sin idé. Det hjälper tills en topp i berg- och dalbanan kommer igen och allt klaffar. Passionen är också viktig när vi ska övertyga kunder och investerare om att det är värt att ge oss en chans.

Drivkraften för Maximilian Ottosson är inte pengar, utan övertygelsen om att de faktiskt utvecklar något som de hoppas kommer kunna hjälpa människor och göra ett avtryck.

– För mig handlar det om resan, jag ser inget slutmål. Vi kommer inte sluta när den här produkten är ”klar”, det som driver mig är att se hur långt vi kan ta det här.

EXTERN LÄNK:

Läs mer om Swedbank rivstart och de fullständiga villkoren på swedbank.se/rivstart

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln