Annons
Bästa tipsen när det är dags att flytta ihop
Är det läge att ta nästa steg i relationen och flytta ihop?
– Att flytta ihop är oftast glädjefyllt – då är det lätt glömma allt det ekonomiska och praktiska man ska tänka på, säger Tove Zander, segmentansvarig för unga på Swedbank.
Här är tipsen som är bra att ha koll på innan flyttlasset går.
Det är oftast spännande att flytta ihop – man tar relationen till nästa nivå och satsar på att bygga upp ett vi. Men hur ska man göra för att hantera vardagen – och undvika konflikter om pengar? Här är några saker att tänka på.
Oavsett om det är vänner eller ett kärlekspar som ska flytta ihop så lönar det sig att diskutera igenom hur man ska göra med ekonomin. Alla har inte samma syn på pengar och har inte samma ekonomiska vanor – till exempel kanske en part är van vid att köpa saker på avbetalning och den andra sparar till stora köp.
–Det är mycket lättare att försöka reda ut det här innan man flyttat ihop och man är sams, säger Tove Zander.
Så delar du rättvist
Att dela upp kostnaderna rättvist är viktigt för att undvika att ekonomin skaver i förhållandet. Men vad som är rättvist är så klart upp till varje par. Ett sätt är att dela upp kostnaderna i relation till hur mycket man tjänar– har en part 20 procent högre lön kan den personen bidra med 20 procent mer. Det gör det också enklare för den som inte tjänar lika mycket att spara, vilket är en långsiktig rättviseaspekt som berör allt från pension till ekonomisk trygghet.
– Ett gemensamt konto kan vara smidigt. Bestäm i förväg hur mycket ni ska bidra med och använd pengarna för gemensamma utgifter. Då slipper man krångla med kvitton och i efterhand fundera på vem som lagt ut för vad.
En gemensam budget är ett bra verktyg för att få koll på utgifterna varje månad. Det behöver inte vara krångligt att göra en budget – gå bara igenom vilka utgifter ni hade förra månaden.
– Då kan ni se var pengarna går åt och upptäcka ”läckor” i ekonomin. Istället för att lägga pengar på exempelvis skräpmat kan ni starta ett gemensamt sparande för en kommande resa eller bättra på den ekonomiska bufferten för bostaden.
Koll på juridiken
Om man flyttar ihop kan det vara bra att fundera om man vill att sambo-lagens bodelningsregler ska gälla i förhållandet. Om man inte vill att det ska bli bodelning, till exempel om man äger olika andelar av bostaden man köpt för att bo i tillsammans eller om bara en köper alla möbler kan man genom ett samboavtal bestämma att man inte ska kunna begära bodelning.
– Det kanske känns tråkigt att tänka att förhållandet kan ta slut precis när man ska flytta ihop, men förhoppningsvis behövs samboavtalet aldrig användas. Och vid en separation kan man gå tillbaka och se att när vi flyttade ihop var vi överens om det här.
Om man äger lika andel av bostaden men egentligen betalat olika mycket behöver det regleras via ett skuldebrev mellan samborna.
Räkneexempel bolån
Ett lånebelopp på 1 000 000 kronor, till 2,39 % ränta (3 mån bunden per 20-06-05), med rak amortering återbetalningstid 50 år, effektiv ränta: 2,42 % (ej Nyckelkund 2,51 %).
Första månadsbetalningen inklusive amortering är 3 658 kronor, sista månadsbetalningen inklusive amortering är 1 670 kronor, totalt belopp att betala om räntan är oförändrad under lånets löptid är 1 598 496 kronor. Antalet avbetalningar är 600 stycken.
Exemplet bygger på månatliga aviseringar, utan uppläggningsavgift eller aviseringskostnad, förutsatt att du är Nyckelkund och aviseras digitalt. För ej Nyckelkund tillkommer uppläggningsavgift på 650 kronor. Vid postala avier tillkommer en kostnad på 45 kronor i aviavgift. Valutakursförändringar kan komma att påverka beloppen som du ska betala om du till exempel har inkomst i annan valuta än lånet. Lånet förutsätter att säkerhet lämnas i form av pant i bostad.