Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Simon, Simone

Annons

Piteå välkomnar Restaurang Tage

Från en av världens bästa restauranger, Noma i Köpenhamn, och den tvåstjärniga Oaxen i Stockholm – till Tage i Piteå.

Det klivet har stjärnkocken Johan Eriksson tagit då han från och med denna sommar ansvarar för maten på Restaurang Tage, högst upp på nyöppnade Kust Hotell & Spa i centrala Piteå.

Det råder bråda dagar i Piteå. I slutet av juli slår Restaurang Tage upp portarna – på 13:e våningen på det sprillans nya designhotellet Kust Hotell & Spa, ett samarbete mellan familjen Skoog och ägarna bakom restaurang CG i Luleå. Familjen Skoog bygger det 14 våningar och 53 meter höga hotellet, som kommer att bli en av Norrlandskustens högsta byggnader med 97 rum, 4 sviter, lobbybar, konferensavdelning, festvåning, spa med pool och bastu på taket. Några trappsteg över restaurangen ligger Bar Tage, där du kan njuta av en god drink före och efter maten. Restaurangen och skybaren sägs inspireras av den rika Piteälvens resa från fjäll till kust.

Petter Nyberg är restaurangchef och sommelier på populära CG i Luleå, och han ser mycket fram emot öppnandet av Tage.

– Familjen Skoog fastnade för vårt koncept i Luleå och kontaktade oss. Utifrån det har vi format idén runt restaurang Tage. Tage kommer precis som restaurang CG att hålla ett fokus på kött och god mat i allmänhet, trevlig stämning och en vacker atmosfär.

– Det är både en utvecklande och utmanande uppgift som vi har framför oss. Ett komplett hotellkoncept för all mat och dryck kommer fungera som ett kitt i det 14 våningar höga hotellet, en helhet som håller samman de olika delarna. Det adderar till Piteås och hela Norrlandskustens utbud på ett positivt sätt.

Och namnet på restaurangen ..?

– Namnet Tage kommer från Tage Skoog, en profil i Piteå och den som startade Skoog-koncernen en gång i tiden. Tage är även pappa till nuvarande hotellägarna Christina och Roland Skoog, berättar Petter Nyberg.

Från världskända krogar till Piteå

Värvningen av stjärnkocken Johan Eriksson ser man som ett riktigt trumfkort. Han som jobbat på de finaste restaurangerna i både Stockholm och Köpenhamn har nu kommit hem till Piteå, staden där han vuxit upp, och har höga förväntningar och ambitioner inför framtiden.

Johan har jobbat på stjärnkrogar som Noma i Köpenhamn – flera gånger korad till ”världens bästa restaurang” – och den tvåstjärniga restaurangen Oaxen i Stockholm.

Hur kommer det sig att du lämnar denna lyx och flärd för Piteå?

– Ja du, jag sa upp mig och planen var att ha en lugn sommar med fiske. Men det är ju inte inte varje dag man får ett intressant jobberbjudande som är i sin hemstad, så jag hoppade på tåget.

Vad ser du för potential i Tage?

– Med tiden ser jag väldigt stor potential. Idag finns det inget vidare stort restaurangutbud här, men behovet av fler ställen finns så jag hoppas verkligen på en utveckling i den riktningen – och att piteborna även börjar gå ut och äta på vardagarna.

Vad är den största utmaningen med det nya jobbet?

– För första gången i mitt liv ska jag ska jobba på ett hotell – på ett ställe som har många gäster på en kväll – så det ser jag verkligen som en utmaning. Och att få piteborna att gilla det vi gör.

Hängmörad entrecôte är en favorit

Vad kommer du att laga för mat och är basen i huvudsak norrbottnisk?

– Det kommer vara lite influenser från andra världsdelar, men i huvudsak bra svenska råvaror och en del från Norrbotten. Fokus ligger på riktigt gott kött.

Har du någon rätt som du vet att ni kommer att servera som du kan tipsa om?

– Om jag själv skulle välja så skulle det nog bli en hängmörad entrecôte med pommes och bea. Kanske en åkerbärdessert efter det.

Vad tar du med dig till Piteå från finkrogarna i Stockholm och Köpenhamn?

– Framför allt tror jag nog hur man ser på och tar hand om råvarorna, och en struktur i hur vi ska jobba i köket.

Vilka hoppas du ska komma och äta hos er nu efter premiären i juli – och varför ska de vilja komma tillbaka?

– Vi kommer att servera mat som jag tror att alla pitebor kommer att känna igen sig i – och uppskatta. Vi vill verkligen vinna pitebornas hjärtan, då tror vi också att de gärna kommer tillbaka.

EXTERN LÄNK:

Läs mer om stjärnkocken Johan Eriksson här och få ett axplock av viner och maträtter som kommer att serveras på Restaurang Tage

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln