Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Simon, Simone

Annons

Mikrobryggeriet med rötter i Nya Zeeland

När Kerryn Beattie växte upp på Nya Zeeland hade han troligen inte en tanke på Sverige. Eller att han 2016 skulle ha ett eget mikrobryggeri ihop med landsmannen Craig Donovan. I en lagerlokal på Ekerö utanför Stockholm har de hittills jäst fram åtta olika sorters öl.

Att brygga sitt eget öl är det nya svarta. De svenska mikrobryggerierna, som började etableras i mitten av nittiotalet, blir allt fler och den regionala spridningen är stor. Från Hönsinge Hantwerksbryggeri på den skånska slätten till Nausta Bryggeri i Arvidsjaur. Antalet är långt över hundra och många eldsjälar delar britternas och amerikanarnas vilja att konkurrera med de stora bryggerigiganterna och istället tillverka öl med hjälp av hantverksmässiga metoder – baserade på den klassiska bryggeritraditionen.

– Välkomna! Craig kommer lite senare så ni får hålla till godo med mig så länge. Och bryggeriet, hälsar Kerryn med skön kiwibrytning.

Nordic Kiwi Brewers (NKB) är inget high tech-bryggeri. Hela verksamheten ryms i lokalen på Ekerö som har anpassats efter ändamålet. Kartonger är staplade på höjden, malten ligger i säckar, rullbandet har de byggt själva och mycket av utrustningen har fyndats på Blocket. Och så har de en egen tapp- och etikettmaskin, vilket Kerryn påpekar med stolthet.

Bryggde öl i källaren

Men vi backar bandet några år, till den inte helt obekanta berättelsen om “man som möter kvinna” – i det här fallet en svenska – och flyttar från sitt hemland. I det här fallet Nya Zeeland. Paret hamnar först i London, sedan i Sverige. Kerryn jobbar vid den tiden i byggbranschen och börjar på ren hobbynivå att laborera med hembryggt öl i källaren.

– Det var bara för husbehov – för att svenskt öl är så dyr, säger Kerryn och skrattar. Sverige har otroligt bra vatten och ju mer jag höll på desto mer engagerad blev jag. Intresset för eget öl växte och jag började köpa in humle från New Zealand Hops i Nelson, där man odlat humle i mer än 150 år.

Drömmen om ett eget bryggeri blev till verklighet på Ekerö, ihop med landsmannen Craig. Knappt två år har de hållit igång och det är nu allt arbete börjar ge frukt. Det går inte med stormsteg, men det går framåt.

Humle på frammarsch

Kerryn berättar att mikrobryggerierna trendar även i Nya Zeeland, och att man kan hitta cirka 150 bryggerier där. Då med vetskapen om att populationen är nära hälften så stor som Sveriges. Närmare 80 procent av deras humle går på export.

– Jag vet inga fler än vi som bara använder sig av nya zeeländsk humle, men det är vårt hjärta och vår kärna i verksamheten.

– Det skiljer mycket i smak och karaktär beroende på var humlen kommer ifrån och vilken sort det är. Den nya zeeländska humlen känns mer tropisk än den amerikanska till exempel, som kan ha mer citrus i smaken. Fick jag välja skulle vi odla vår egen humle, och det börjar komma igång sådana odlingar här i Sverige.

Kerryn berättar att han själv testat att odla humle hemma på gården. Som gav helt okej resultat, utan så mycket beska.

– Vi gillar att jobba med själ och känsla och utgår gärna från det lokala. Till exempel så försöker vi att skapa öl efter de svenska årstiderna. En riktigt fin stout är god på vintern, medan ett friskare och lättare öl, som Southern Pale Ale, passar bättre sommartid.

Återvinningsbara flaskor

Kollegan Craig dyker upp i lokalen och blir snabbt uppdaterad om var i tillverkningsprocessen vi befinner oss. 

– Vad gäller all utrustning här har vi verkligen haft tur, säger Craig. Tappmaskinen kommer från lilla familjeägda Mora Bryggeri och etikettmaskinen hittade vi på nätet – i Ungern. I efterhand kan man ju tycka det var dumdristigt att skicka iväg pengar och vänta på en osedd apparat. Men två veckor senare var den här, i fullt fungerande skick!

De färdigetiketterade glasflaskorna plockar de själva ner i kartonger. Lite med hjälp av Kerryns frus morbror, som hemtamt sorterar och staplar lådor under vårt besök.

– Vi har satsat på lättviktsflaskor som är återvinningsbara. Etiketterna är medvetet framtagna med hjälp av vårt kompisgäng, “The Creatives”, som skapat en design som framhäver båda kulturerna. Lite maori och tribal från Nya Zeeland mixat med den fyrkantiga, svenska Ikea-formen, säger Craig och skrattar.

Kvalitet istället för kvantitet

Kerryn är den som jobbar 100 procent i bryggeriet. Craig har ett annat jobb vid sidan om, men har som ambition att ägna hela sin arbetstid åt NKB. 

– Öl hänger ihop med övriga trender inom mat och dryck, närodlat och lokalproducerat. Konsumenten börjar kika på kvalitet istället för kvantitet. Självklart vill vi växa och vi tror inte alls att det är omöjligt att få exportera till England till exempel. Det brukar kunna bli den klassiska snöbollseffekten, med lite tur, tajming och skicklighet, säger Kerryn och tillägger att det får ta tid och att de säkert stannar på Ekerö ytterligare ett par år.

EXTERN LÄNK

Läs hela intervjun med Nordic Kiwi Brewers och deras ölsorter här!

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln