Annons

Sömnproblem? Här är vanliga orsakerna

Sömnproblem är vanligt. Nästan alla drabbas någon gång i livet.
Oftast är det ingen fara att då och då sova för lite.
Är det mer regel än undantag kan det dock påverka både kropp och psyke – och då bör du ta reda på vad det är som stör din sömn.

För lite sömn någon gång ibland brukar inte lämna några större spår efter sig. Men sover du dåligt en längre tid kan det bland annat göra dig rastlös, irriterad, deprimerad och ofokuserad. Andra möjliga bieffekter kan vara högt blodtryck, hormonella problem och försämring av immunförsvaret. Här är några vanliga orsaker till sömnproblem.

Stress

Stress är en mycket vanlig orsak till sömnproblem. Dels gör det att vi får svårare att varva ner på kvällen, dels blir sömnen ofta ytligare. Att vakna flera gånger under natten är vanligt.

Stress kan bland annat bero på höga krav i arbetet eller privatlivet, tidspress eller att man ställer för höga krav på sig själv.

Är du stressad ofta bör du fundera på om det går att minska på kraven, från omgivningen och från dig själv. Våga be om hjälp och öva på att säga nej om belastningen är för hög.

Dålig säng

En obekväm säng är svår att sova gott i. Kanske är det läge att byta ut den nuvarande. Då är det en god idé att testa en Tempur-säng, som oavsett din storlek och vikt formar sig efter just din kroppsform.

Tempur-materialet reagerar på din värme och vikt och fördelar trycket jämnt över hela ytan, vilket minskar de tryckpunkter som kan ge obehag.

En Tempur-säng formar sig efter just din kroppsform, oavsett din storlek och vikt.

Snarkningar

Oavsett om det är du eller din partner som snarkar kan det drabba er båda.
Snarkning är normalt ett resultat av en sammandragning av luftvägarna, och kan orsakas av flera fysiska faktorer. 

Risken att snarka ökar om man sover på rygg. Nästäppthet är en annan vanlig orsak. För den som har allergi eller är förkyld är det därför extra viktigt att rengöra näsan, exempelvis med en varm dusch eller saltvattensprej.

Alkohol, fetma, lugnande medel, rökning samt andra stimulanser kan också orsaka snarkningar.

Om man snarkar hela tiden och är väldigt trött om dagarna kan det bero på sömnapné. Då är det läge att kontakta en läkare. 

Alkohol och koffein

Alkohol kan förvisso göra att det blir lättare att somna. Kvaliteten på sömnen försämras dock och många vaknar tidigare än de hade tänkt. Alkohol ökar dessutom risken för snarkningar.

Koffein är en annan sömnbov. Alla människor är olika känsliga för det, men för de flesta är det klokt att sluta dricka kaffe i god tid före läggdags.

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln