Annons

Så sover du bättre i vinter – 4 tips

Mörkret har lagt sig likt ett duntäcke över landet. Trots att vi ställt tillbaka klockan för att vinna mer dagsljus, minskar antalet soltimmar i takt med vår energinivå. För vi blir tröttare under vintern – och anledningen är kemisk.

Många upplever vinterhalvåret som påfrestande att ta sig igenom. Det är som att den allmänna sinnesstämningen till en början speglas av de glada färgerna på höstlöven för att sen övergå till grått och blött. Och sanningen är att vi blir väldigt påverkade av väderomställningen, allra mest av mörkret. 

Faktum är att vi blir tröttare på vintern. Rent fysiologiskt påverkas vi inte så mycket, men neurologiskt blir förändringen mellan årstiderna påtaglig. Det som sker är att våra hjärnor uppfattar de mörkare dagarna som natt, vilket leder till ökad produktion av sömnhormonet melatonin. Hjärnan förbereder kroppen inför sömn, även om klockan säger något annat, och därför känner vi oss tröttare under vintermånaderna.

Sätt rutiner för din sömn

Sover vi för lite eller kämpar med sömnproblem en längre period blir vi trötta och får problem både med inlärning och koncentration. Därför är det viktigt att försöka upprätthålla en rutin för sömnen. Att gå och lägga sig vid ungefär samma tid varje kväll hjälper vår biologiska klocka förstå vilken tid på dygnet det är dags att varva ner och sova, och även när det är dags att vakna.

Ta vara på ljuset

Vår sömn styrs lika mycket av hjärnans melatonin som av vår biologiska klocka. Den biologiska klockan påverkas av ljuset, och behöver hjälp att anpassa sig efter när det är dag och när det är natt. Att gå en promenad på lunchen, även när det är grått och molnigt, hjälper till att ställa den biologiska klockan rätt och kan göra oss piggare under dagarna. 

Minska din stressnivå

Motsatsen till sömn är faktiskt inte vakenhet – utan stress. Precis som att hjärnan producerar melatonin när vi ska sova, producerar den kortisol när vi är stressade och aktiverar kroppen för beredskap. Kortisol är melatoninets motsats och dessa två hormon kan inte vara aktiva i kroppen samtidigt. Att kunna varva ner på kvällarna är väsentligt för hormonbalansen, för att vi ska kunna sova ordentligt och vakna pigga. 

Använd en bra madrass

Det finns många saker som kan stå i vägen för en god nattsömn, men en dåligt gjord, nerlegad madrass eller en knölig kudde borde aldrig få vara med på den listan. Tempur har sänglösningar för alla, välj en säng eller madrass som stöttar och formar sig efter dig, inte tvärtom. Materialet tryckavlastar och anpassar sig efter dig oavsett din kroppsform, vikt och värme – vilket hjälper dig att slappna av och sova bättre, längre och djupare.

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln