Annons

Det händer i din kropp när du sover

Att sömn är livsviktig för vår hälsa känner du säkert till.

Men vad är det egentligen som händer i kroppen när vi sover?

Och hur många timmar är det som gäller?

Vi pratar gärna om sömn som ett sätt att ”ladda batterierna” – och det är faktiskt ingen dum beskrivning. När vi sover passar hjärnan på att återhämta sig och kroppen går in på reparation. Blodtryck och puls sjunker, vilket minskar belastningen på hjärtat. Kroppstemperaturen går ner, musklerna slappnar av och andetagen blir färre.

Immunsystemet aktiveras och produktionen av stresshormoner minskar. I stället stimuleras utsöndringen av nyttiga hormoner. Exempelvis mättnadshormonet leptin som minskar risken för övervikt. Sömnbrist orsakar däremot högre nivåer av hormonet grelin, som gör oss hungriga.

Minskar risken för flera sjukdomar

Medan kroppen är inne för nattlig service passar knoppen på att organisera och strukturera. Vid sömn minskar aktiviteten i vissa delar av hjärnan, samtidigt som minnen lagras och nya intryck och kunskap bearbetas.

Får du tillräckligt med sömn kan det minska risken för flera sjukdomar: exempelvis diabetes typ 2, hjärt-kärlsjukdom, alzheimer, utmattningssyndrom och depression.

Vi blir alltså både smartare och friskare av att sova gott. I närtid och på längre sikt.

Men det sker också en hel del annat i kroppen när vi sover. Saker som varken är skadliga eller livsnödvändiga – däremot ganska oväntade.

Därför är fisar i sömnen vanligt

Bland annat blir vi tillfälligt lite längre, vilket beror på att diskarna i ryggraden förstoras en aning när vi ligger ner. En annan, sannolikt mindre uppskattad sak är att vi fiser mer. Pinsamt, kanske du tycker – men det är så klart en naturlig följd av att musklerna slappnar av.

Och kroppen verkar inte bry sig nämnvärt, med tanke på att ökad sexlust också är ett vanligt sömnfenomen. Även det orsakas av att vi slappnar av: då fylls svällkropparna i könsorganet med blod, på samma sätt som vid sexuell upphetsning.

Hur mycket sömn vi behöver varierar mellan individer.

Sover du tillräckligt?

Så till den ständiga frågan: hur mycket sömn behöver vi egentligen?

Åtta timmar är en vanlig siffra som dyker upp. Och generellt kan man säga att en vuxen person behöver sova någonstans mellan sex och nio timmar per dygn, men det finns ingen exakt formel som gäller alla. Det varierar mellan individer, men också på hur effektiv sömn du får. Det enkla svaret är att känna efter hur du mår. Tycker du att du är pigg och fungerar – då uppfyller du sannolikt ditt behov.

Tempur bidrar till en bättre sömn

Valet av säng och madrass spelar en viktig roll för din sömnupplevelse. Har du fel säng skapas obekväma tryckpunkter när du sover – speciellt vid höfterna, axlarna och huvudet. Därför ändrar du omedvetet ställning för att minska på trycket, vilket stör djupsömnen. Detta kan en madrass från Tempur råda bot på. Det speciella Tempurmaterialet reagerar på din kroppstemperatur, vikt och form och anpassar sig efter dig. Med resultatet att du slappnar av, rör dig mindre – och sover bättre.

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln