Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Simon, Simone

Annons

Förbjudna druvan som blev kunglig favorit

I Veckans Klonk kommer du nog få en ahaupplevelse.

Beaujolais är inte bara Beaujolais Nouveau, som släpps tredje lördagen i november varje år. I distriktet Beaujolais i södra delen av Bourgogne i Frankrike görs mer än bara lätta, saftiga och unga “nouveauviner”.

Här har odlats vin länge – och till och med varit favoritvin vid det svenska hovet. Veckans Klonk förklarar vad maceration carbonic är för någonting, och varför druvan gamay odlas nästan bara i det här området.

Beaujolais täcker södra delarna av departementet SaôneetLoire (Bourgogne) och norra delarna av AuvergneRhôneAlpes.

Vinadministrativt är det dock det sydligaste underdistriktet i Bourgogne. Området kultiverades av romarna, som använde floden Saône som en viktig handelsled. Under den tidiga medeltiden odlades vin främst av Benedictinermunkar och regionen fick sitt namn under 900talet från staden Beaujeu i Rhonedistriktet.

Hälsovådlig druva

Gamay är huvuddruva i Beaujolais. Genetiskt är gamay en avkomma av pinot noir och gouais blanc. Den är något fertilare än pinot noir; ger högre avkastning och går att skörda tidigare. Under medeltiden odlades den i hela det egentliga Bourgogne, men 1395 förbjöd hertig Filip den Djärve av Burgund odling av gamay. Hertigen ansåg att druvan var närmast hälsovådlig och hans dekret ledde till att gamayodlingar rycktes upp och druvan “noiren” (pinot noir) planterades istället. Beaujolais tillhörde inte hertigdömet Bourgogne, vilket innebar att man där fortsatte odla och producera viner från gamay och idag är det den helt dominerande druvan i området.

Beaujolais i alla former

Vinerna från Beaujolais kan delas upp i några nivåer. Grundnivån är Beaujolais och Beaujolais Noveau. I nästa nivå, byappellationer i Beaujolais Village. Utöver de finns det dessutom tio stycken Cru Beaujolais, av vilka framför allt Fleurie och MoulinàVent utmärker sig som de bästa områdena i Beaujolais.

För den svenska marknaden förknippar man främst Beaujolais med unga, fruktiga och lättdruckna viner. I november varje år släpps Beaujolais Noveau, viner som är framställda med macération carboniquemetoden, vilket ger en speciell karaktär till vinerna. Många producenter vinifierar dock traditionellt och bland Cru Beaujolaisvinerna kan man finna fantastiska viner; eleganta, välstrukturerade och lagringsdugliga. Bra kvalitetsbeaujolais är dessutom väldigt prisvärda, speciellt när man jämför med pinot noirvinerna i norra Bourgogne.

En druvexplosion

Macération carbonique är en metod där man samlar hela druvklasar och stjälkar i en lufttät behållare som man fyller med koldioxid. Detta leder till att en spontan intracellulär jäsning startar inuti druvorna där sockerarterna genomgår glykolys och bildar etanol, koldioxid och energi. Vid ett visst tryck exploderar druvorna. Druvorna krossas sedan och musten får genomgå en sekundär, traditionell fermentering. Metoden extraherar väldigt låga nivåer av tanniner och används för att skapa ett vin som är fruktigt och mognar tidigt. Vinerna karakteriseras ofta av fruktiga hallon och körsbärstoner ibland med inslag av ”godistoner” som skumbanan. Metoden är inte unik för Beaujolais och historiskt har den används helt, eller delvis i en rad andra distrikt. Det är dock främst i Beaujolais som metoden blivit mest

känd.

EXTERN LÄNK

Lär mer om Beaujolais och få vintipsen i Veckans Klonk!

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln