Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Simon, Simone

Annons

Sill och vin – kan faktiskt bli fantastiskt

Det råder sommartider i allmänhet – och midsommar i synnerhet – vilket innebär att de flesta av oss på ett eller annat sätt sätter oss till bords med vänner och familj. Ute och/eller inne på klassiskt svenskt manér. Vi har låtit sommelieren fokusera lite på sillen. Denna kameleont i sommarbuffén.

Att öl med sin utomordentliga kolsyra, humle och beska gifter sig fint med sillen vet vi, och att snapsen med sina olika kryddningar är en förförande kamrat är också känt, men hur är det egentligen med vin och sill i kombination? Det är som du säkert vet inte helt enkelt att matcha vin med sill då den med sin sälta, sötma, syra och umami-dräkt gärna uppträder i olika skepnader tillsammans med lag och såser.

Undvik katastrofen med rätt vin

Hittar man inte rätt rätt vin kan måltiden bli rena rama katastrofen. Ett strävt och fatlagrat rött vin till matjesillen kan få vilken midsommarstång som helst att störta till marken. En elegant och stilsäker chablis till krämig curry- eller senapssill får smaklökarna att kasta in handduken och säga upp kontraktet för all framtid. Skickar du dessutom in äggen (utan majonnäs) och den råa löken i bilden kan apokalypsen vara närmare än du anar.

– Det går dock att hitta lyckade lösningar utan att skrämma bort varenda middagsgäst – du får bara ha lite koll på ”krut och syra” som en kollega till mig uttryckte det då vi för något år sedan träffades över ett sillbord tillsammans med olika viner. Allt i syfte att hitta lyckade kombinationer, säger Michael Anderquim.

– Jag kan säga som så, att jag har nog aldrig befunnit mig så högt och samtidigt så lågt på min smakbarometer som den gången. En del kombinationer gick bara inte att hantera, det var till och med så att sillen själv gav upp och protesterade högljutt vissa gånger, säger Michael Anderquim.

Trillade av stolen i ren skräck

Michael minns särskilt väl Brantevikssillen, som ackompanjerades av ett barolovin.

– Jag tror på riktigt att jag såg liemannen djupt i ögonen, och när den feta rödlök- och vitlöksillen med sin trögflytande gräddighet kastades in i munnen ihop med en fatlagrad chardonnay från Buena Vista i Kalifornien trillade jag bokstavligen talat av stolen i ren skräck. Jag har aldrig smakat något så horribelt sedan min mormor för länge sedan serverade malörtsbitter Rosita till tårtan!

1+1 kan bli 3

Man lyckades till slut enas om några riktigt lyckade smakkombinationer som Michael själv brukar bjuda vänner och familj på, med positivt förvånade konstateranden om att 1+1 ibland faktiskt blir 3. Du hittar dessa upptäckter bland vintipsen här nedan.

– Glöm inte att ”friskt vågat är hälften vunnet”. Låt gärna vinet få bekanta sig med sillbordet i sommar och i slutändan är det trots allt bara du själv som kan avgöra vad du tycker är gott eller inte.

EXTERN LÄNK

Här är viner som passar till sillen!

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln