Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Simon, Simone

Annons

Experten: Det här ska du dricka till kräftorna

Precis som då det kommer till dryckesval vid sillbordet är det för många lika självklart vilket val man gör när det vankas kräftskiva. Öl och allehanda smaksatta snapsar är populära inslag i glasen – vinet däremot är inte ett lika självklart val för många. Sommelieren Michael Anderquim tipsar om drycker som går alldeles utmärkt att matcha med de röda skaldjuren.

Vinerna brukar kunna lysa med sin frånvaro på höstens kräftskivor, förutom då någon lite slentrianmässigt – i takt med att pappersmånen smajlar allt bredare – slänger upp en vinbox av ogenomtänkt slag på bordet. Inte så mycket för att ackompanjera kräftätandet, utan mer för att förlänga festdrickandet när timmarna runnit iväg och stämningen står på maxvolym.

Numera innebär en kräftskiva inte alltid lika med att det enbart serveras upptinade ”turkar och kineser” från varuhusfrysen eller att nykokta svenska klarröda bestar faller offer för sörpel och skalknäck – nej, det är idag lika populärt att skicka fram pajer, sallader, inläggningar, grillvarianter, stuvningar och till och med skaldjursgrytor cajunstyle där kräftan intar huvudrollen.

Umami och sälta välkomnar vinet

Matmixen på bordet innebär att vinet faktiskt får en möjlighet och ett bredare spelrum att visa upp sina fantastiska egenskaper ihop med kräftans läckert salta egenskaper. När även nyplockad krondill och andra spännande kryddor får ligga med i spad och pynt öppnar de sensoriska kanalerna inom en upp sig så pass att vinpaletten börjar leka med smaklökarna i hopp om att finna lyckade kombinationer, i samklang med kräftans umami, sälta och havsinspirerande särsmaker.

”Våga välja vin” – är en bra tes som jag skulle vilja skicka med till dig som planerar kräftskiva kommande helger. Oavsett om det sker på tu man hand eller i större sällskap. Våga blicka bortom öl- och snapsbuteljerna och ställ fram en liten vinbuffé där några eller fler av de förslag jag ger dig nedan återfinns i en snygg vinskål med is och vatten.

Välj kyla och hög syra

Eftersom vinförslagen företrädesvis är vita så är den kylda serveringstemperaturen viktig att tänka på. Fickljummet smakar varken vin, snaps eller öl speciellt gott till kräftor – oavsett om och hur de är tillagade eller ej. Håll koll på att vinet har hög syra, gärna en upplevelse av sötma då det står emot umamin bra och möter även upp den lilla sötma som faktiskt återfinns i kräftköttet. Förutom sältan och nämnda umami är också dillsmaken typisk för kräftor, det utgör oftast inga problem för viner som är aromatiska och smakrika så håll dig till druvtypiska viner med extra fräschör, gärna från Nya Världen. Lägg sedan till tjusiga hattar, lite pynt, sommarblomster och förstås en pappersmåne eller två så är förutsättningarna hyfsat optimala för en god och lyckad fest.

EXTERN LÄNK

Här får ni tips på goda dryckesalternativ till kräftskivan!

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln