Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Simon, Simone

Annons

Prosecco – drycken som tagit världen med storm

Prosecco har ökat lavinartat i popularitet den senaste tiden. Vinguiden.com har varit på besök i Treviso i proseccons hemland Italien, och fick följa gleradruvans väg från klase till flaska.

Prosecco var tidigare namnet på en sorts vindruva, men från och med 2009 kallas druvan istället glera för att undvika sammanblandning med det ursprungsbetecknade mousserande vinet, som odlas i Veneto-regionen. Med bil från flygplatsen i Venedig tar vi oss längs ringlande vägar till Bacio della Luna (månkyss på italienska), som ligger mellan orterna Conegliano och  Valdobbiadene. Avståndet är lika långt från bergskedjan Dolomiterna som till Adriatiska havet, vilket gör klimatet här väldigt speciellt. Det är en fyrhjulig klättring uppför de branta kullarna där vinet odlas – och där alla druvor handplockas, av förståeliga skäl. Vi blir varse att större delen av befolkningen i dessa områden nästan uteslutande jobbar med vin i någon form.

Stort intresse världen över

Vi träffar Roberta Deflorian, som är försäljningschef hos vinproducenten Schenk Italia, och hon visar oss runt bland vingårdarna, de enorma rostfria cisternerna och flaskorna som fylls med bubblande prosecco. Vi tar del av några imponerande siffror som får oss att inse vidden av ett stort prosecco-begär bland världens vindrickare.

Antalet producerade prosecco-flaskor 2012: 3 600 000 och 300 000 DOCG.

Antalet producerade prosecco-flaskor 2014: 8 120 000 och cirka 1 000 000 DOCG.

Prosecco har blivit en oerhört populär och omtyckt dryck långt utanför Italiens gränser. Vad beror det på tror du?

– Processo är en väldigt bra produkt som är lättdrucken och har en fin balans mellan socker och syra. Passar mångas smaklökar med andra ord.

Hur löser man leveransen när efterfrågan är så stor?

– Det gäller att försöka leverera prosecco till rätt pris utan att sälja för billigt och samtidigt kunna erbjuda intressanta alternativ, som andra sparkling-varianter.

“Andra varianter” av prosecco är svagt bubblande och kallas frizzante. De lite kraftigare bubblande vinerna, som påminner mer om vanligt mousserande vin, heter spumante.    

Vad menar man när man säger “prosecco superiore”?

– Det betyder att vinet lever upp till de höga kraven som Denominazione di Origine Controllata e Garantita – DOCG – ställer.

DOCG är den allra högsta kvalitetsnivån i Italien. Som ett extra tillägg till alla DOC-kriterier är vinet buteljerat i regionen och har dessutom gått igenom en smakkontroll. DOCG-viner är alltid förseglade med ett testnummer på förseglingen.

Är det alltid 100 procent gleradruvor i prosecco?

– Inte alltid. Numera tillåter regelverket även en mix av 85 procent glera och 15 procent övriga druvor från området, som pinot grigio och chardonnay.

Skalkontakt förbjuden

Prosecco Superiore Conegliano Valdobbiadene DOCG görs enligt en process baserad på vitvinstillverkning, vilket innebär att man måste undvika att druvmusten kommer i kontakt med skalen under jäsningen. Druvorna – 100 procent glera i det här fallet – pressas försiktigt för att få fram musten, som därefter behandlas med kylning och filtrering. Jäsning äger rum i de enorma ståltankarna i en kontrollerad temperatur mellan 18 och 22 grader.

När fermenteringen avslutats är det dags för den mousserande vintillverkingsprocessen enligt Charmatmetoden, där vinet får sina bubblor genom jäsning med socker och odlad jäst. Vinet lagras sedan i ståltank 18 till 24 månader innan det fylls på flaska.

Fantastisk utsikt

Vi fortsätter resan och tar oss till till Osteria Senza Oste i Valdobbiadene. En bedårande liten rastplats med ett gammalt stenhus som fungerar som ett gör-det-själv-gästgiveri, dock utan övernattningsmöjligheter. Inne i huset finns en försäljningsautomat med prosecco – såklart – och ett kylskåp fyllt med ost och charkuterier. Betalar gör man i en automat och hela konceptet bygger på njutning – och ärlighet.

Utsikten är bedövande vacker och följer man en smal trappa uppför berget kommer man till en rastplats med vad jag gissar Valdobbiadenes mest enastående vyer. Ett måste-stopp för alla som befinner sig i närheten!

EXTERN LÄNK

Få vintipsen och de vackra vyerna här:

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln