Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Simon, Simone

Annons

Så avnjuter du den karibiska drycken

Rom är, kanske otippat för många, världens vanligaste sprittyp och dessutom den populäraste spritdrycken på den svenska marknaden. Vi lyfter på hatten och tackar Christopher Columbus för denna rom, med ursprung i Västindien.

Enkelt beskrivet är rom en destillerad spritdryck som görs av jäst sockerrörssaft eller av melass från sockerrör. Och det är här Columbus kommer in i bilden. I slutet av 1400-talet hämtade han med sig sockerrörsplantor från Kanarieöarna och lämnade dessa på ön Hispaniola i Västindien. Den karibiska ö-världen var som skapt för odling av plantorna och för sockerproduktion, som snabbt blev en stor och betydande näring på öarna.

Rumbullion blev rom

Framställningen av socker resulterade i en stor mängd melass, som man snart lärde sig att utnyttja. Man blandade melass med vatten och lät blandningen stå framme i solen, vilket ledde till att blandningen började fermenteras. I mitten av 1600-talet började man destillera restprodukten och fick fram en alkoholhaltig dryck. Till en början kallade man i de engelska kolonierna denna dryck för rumbullion, som så småningom kortades ner till rum kort och gott. Det finns även andra teorier om dryckens namn, som att det kommer från saccharum, det latinska namnet för socker. 

Nästan all rom lagras på använda bourbonfat som importeras från USA. Att just dessa fat används beror på det amerikanska ekträets tillförsel av kryddor, karamell-, vanilj- och kokossmak. Rommen får också sin mörka färg från trätunnan. Ju längre rommen lagras på fat, desto mörkare blir den. Även klimatet har stor inverkan på hur rommen kommer att utvecklas. Det sägs att rom mognar ungefär tre gånger snabbare än whisky. Vad gäller försäljning så tillåter inte EU att man säljer sprit betecknat som rom om inte alkoholhalten överstiger 37,5 procent och om drycken inte är framställd från sockerröret.

Spansk rom populär i Sverige

Spansk rom, som också kallas kolonndestillerad rom eller kubansk rom, produceras bland annat på Trinidad, Kuba och Dominikanska Republiken. Den här typen av rom är den som vi svenskar gillar bäst. Den är lite lättare, med en mjuk och söt framtoning. Ska man avnjuta en god rom på ett optimalt sätt, ska den enligt många drickas ren, utan is. Drycken är dock en utmärkt följeslagare i många populära drinkar, som Long Island Ice Tea, Mai Tai, Pina Colada och som här – Daiquiri. Rom är även en populär ingrediens i allehanda kakor, bakverk och desserter. Vi bjuder på päronkaka med hemlagad romglass och en ringlande romsås.

EXTERN LÄNK

Få romtips och recept på både Daiquiri och päronkaka med romglass här

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln