Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Simon, Simone

Annons

Nya vintrenden – nu vill vi dricka ekologiskt

Intresset för ekologiska viner växer bland svenskarna. Den italienska vinproducenten Cantine Volpi har fokuserat på att tillverka vin som är rent och utan tillsatser och odlat under så naturliga förutsättningar som möjligt. En process de själva sammanfattar som naturlig renhet.

I centrala Italien är Sangiovese – “Jupiters blod” – den mest odlade blå druvsorten och finns i många varianter. Regionen Marche ligger mitt i Italien, vid Adriatiska havet. Den är minst lika vacker som Toscana, men inte lika exploaterad. På medeltiden var regionen det tyskromerska rikets södra gräns och det gav även regionen dess namn, Marche, med betydelsen gränsområde. Nu förknippar man ju Sangiovese framför allt med Toscana, eller intilliggande Emilia-Romagna, men det finns viner även från Marche som är gjorda av 100 procent Sangiovese.

Lokalt producerade druvor

Vinproducenten Cantine Volpi grundades 1914 och har en ledande roll som vinmakare i regionen, utvecklad genom flera generationer Volpi. Cantine Volpi ligger i Tortona utanför Asti i Piemonte, under ledning av Carlo Volpi. Man producerar vin på lokalt odlade druvor, men man har även specialiserat sig på ekologiska viner där druvorna kan härstamma från hela Italien.

Vi svenskar har lärt oss att uppskatta hållbarhetsarbetet och det ekologiska tänk som företaget har. De har stor respekt för miljön och vill arbeta för att överlämna en värld till framtida generationer som tillåts göra saker som vi har gjort och gör idag – utan att orsaka skador för miljön och planeten. Respektera vår planet, är några av Cantine Volpi´s ledord.

Friskare skördar

Gällande jordbruket månar man om biologisk mångfald i sina vingårdar. Färska studier visar hur denna mångfald av växter, djur och svampar hjälper vinstockarna att växa sig mer motståndskraftiga mot sjukdomar och infektioner, vilket resulterar i friskare skördar. I Cantine Volpi´s fall är därför vingårdarna omgivna av skog, och mellan rankorna odlas olika sorters gräs. Gräset producerar mikroorganismer som är viktiga för vinstockarnas liv.

Tummar inte på kvaliteten

Cantine Volpi började tro på ekologiskt odlat vin redan 1999. När de bestämde sig för att ställa om till ekologisk odling ville man bibehålla kvaliteten på vinerna. Målet var inte att odla fram en sämre produkt för försäljning med motiveringen att den var ekologisk. Istället satsade man på en hög kvalitet som dessutom var ekologisk. Resultatet av dessa ansträngningar är en bibehållen kvalitet – som till och med har förbättrats. Ett exempel på det är resterna av bekämpningsmedel som nu har försvunnit. Dessutom har halten av svaveldioxid sjunkit.

EXTERN LÄNK

Läs mer om ekologiskt vin från Marche – klicka här!

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln