Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Annons

Experten: ”Svenska ostron bättre än franska”

Har du någonsin varit på älgsafari eller sett ett norrsken? Och känner du någon som druckit svenskt vin? Sverige erbjuder många spännande upplevelser för den som vill prova något nytt och samtidigt ta en klimatsmart semester. SJ har tillsammans med Sifo undersökt svenskarnas resvanor – och vad man absolut inte vill missa i vårt avlånga land.

I höstrusket kan man behöva en paus i vardagen, och varför då inte passa på att uppleva några av de resmål Sverige erbjuder samtidigt som man gör miljön en tjänst och väljer bort flygresan till ett snarlikt resmål betydligt längre bort?

För den som vill ha ett hållbart alternativ och en bra semester har SJ hittat tio platser som utländska turister vallfärdar till som håller lika hög klass som de internationella alternativen – precis på vår egen bakgård. Dessutom kan en resa inom Sverige spara flera hundra kilo koldioxid jämfört med en resa utomlands.

– Vi vill visa Sverige att mycket av det vi söker utomlands finns närmare än vi tror. Det finns många svenska guldkorn att besöka under hösten och vintern, som dessutom går att nå på ett hållbart sätt, säger Peter Krameus, kommunikatör på SJ.

EXTERN LÄNK:

Borta bra men hemma bäst – här är höstens pärlor

Halva Sverige har sett älgar i det vilda. FOTO: Colourbox

”Lätt att bli hemmablind”

Undersökningen visar att bara omkring hälften av alla i Sverige har sett en älg i det vilda och lika få har sett norrsken, upplevelser som bara är en kort resa bort. I Småland erbjuds det älgsafari och åker man längre upp i landet till Abisko kan man få se norrsken.

– Varför flänga jorden runt när det erbjuds upplevelser i världsklass på hemmaplan. Det är lätt att bli hemmablind och inte tänka på allt som går att uppleva i Sverige, säger Peter Krameus.

Norrsken utanför Abisko. FOTO: Gerrit/ Wikimediacommons

Internationell mat – i svensk förpackning

Även när det kommer till svenska delikatesser finns det mycket att hämta av internationell kvalitet, endast en femtedel har provat svensk vin och lite över en av tio har ätit svenska ostron visar undersökningen. Så istället för att ta flyget ner till Tyskland eller Frankrike kan man spara både tid, pengar och på miljön genom att besöka vingårdar i Skåne eller ta tåget till Grebbestad i Bohuslän för en unik matupplevelse i yttersta världsklass.

– Kvalitetsmässigt är det svenska ostronet ett av de finaste i världen. Jag tror nästan att vi i Sverige har ett strå vassare ostron än fransmännen, säger Dieter Berner, flerfaldig VM-mästare i ostronöppning.

EXTERN LÄNK:

Borta bra men hemma bäst – här är höstens pärlor

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln