Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Annons

Bästa weekendtipset – vandra i Sverige

Aldrig förr har väl Sverige känts så exotiskt och spännande? Det behöver inte vara svårt att få till en perfekt weekend på hemmaplan - med en bra ryggsäck, sköna vandringsskor och lite god mat kommer höstlugnet som på beställning. Så packa väskan och boka tågbiljetten - här är sex härliga vandringstips.

Att vandra i den svenska naturen och resa klimatsmart är två heta trender just nu. Men vilka vandringsleder finns och hur tar man sig dit på bästa sätt?

– Många har upptäckt hur lätt det är att umgås utomhus i Sverige och de naturnära resmålen bara ökar i popularitet. Det har blivit trendigt att vara ute i naturen. Trygghet är just nu i fokus både hos oss och hos kunderna och återigen väljer många att resa klimatsmart med tåg, säger Tobbe Lundell, presschef på SJ.

Det finns många vandringsleder i Sverige, och några lättillgängliga vandringar nås faktiskt lättast från olika järnvägsstationer. Härifrån kan du vandra direkt från perrongen ut i naturen.

6 tips - vandra rakt ut i naturen - direkt från järnvägsstationen

1. Kinnekulleleden

Tågresan mellan Mariestad och Lidköping över Kinnekulle valdes till Sveriges vackraste tågsträcka 2018. Kliv av på någon av sträckans tre pittoreska små stationer och vandra rakt ut i den magiska naturen. Härifrån kommer du direkt ut på den 45 kilometer långa Kinnekulleleden och går genom lövskog, lundar och ängar, förbi kulturminnen, utsiktsplatser och Vänerstranden. Kinnekulle kallas ibland det blommande berget. Tack vare den kalkrika marken växer här både den ovanliga ramslöken och orkidéer. 

Station: Trolmen, Råbäck eller Blomberg station

2. Sörmlandsleden

Sörmlandsleden är med sina 1 000 kilometer en av Sveriges längsta vandringsleder. Den slingrar sig genom ett mycket omväxlande naturområde, genom öppna landskap, kuperad terräng och vildmark förbi otaliga sjöar, fornborgar, rösen och källor. Från Flemingsberg tågstation är det inte långt till den 14 kilometer långa etappen (6:1) mellan Huddinge och Hökärr. Den går genom Flemingsbergsskogens naturreservat, ett av Stockholms läns största väglösa områden. Det finns cirka 100 olika etapper på Sörmlandsleden och det går att övernatta i vindskydd, kojor och eget tält.

Station: Flemingbergs station

3. Bohusleden

Njut av utsikten över Kosterhavet och doften av tång och salt hav innan du börjar din vandring från Strömstad station. En och en halv kilometer därifrån börjar den 37 mil långa Bohusleden, som går från Strömstad till Lindome utanför Göteborg. Etapp 27, från Strömstad till Högstad, går genom varierande natur med skog, klippblock och mossbeklädda stenar - förbi fornlämningar som till exempel Blomsholms säteri med en av Sveriges största skeppssättningar från yngre järnåldern. Den som vill vandra mer kustnära väljer istället Kuststigen, som består av vandringsleder mellan Tjörn, via Strömstad och vidare till Moss i Norge.

Station: Strömstad station

4. Slussrundan i Trollhättan

Vandra längs Göta älvs stränder och njut av Trollhättefallens dramatiska natur. En kort promenad från Trollhättan station hittar du startpunkten för flera olika vandringsrundor. Slussrundan på 7,5 kilometer, går längs Göta älv och förbi slussarna. Passa på att ta en avstickare till utsiktspunkten Kopparklinten med magisk utsikt över Trollhättan med Hunneberg bakgrunden. Eller vandra De Lavals promenad vid fallen och branterna på älvens västra sida.

Station: Trollhättan C

5. Sveafallen

Från Degerfors station är det en kort promenad till naturreservatet Sveafallen, ett naturskönt område med spår av istiden och den forna Svea älv. Vandra genom tallskog, förbi flera hundra jättegrytor, strömrännor och flyttblock. Från Kulturcentrum Berget startar flera vandringsleder, som den 5,3 kilometer långa leden runt Bergtjärn eller den lite kortare på 1,4 kilometer genom Domedagsdalen. Domedagsdalens vandringsled är lätt att gå och kantas av en klippvägg med en högsta punkt på 17 meter.

Station: Degerfors station

6. Skåneleden

Vandra Skåneleden mellan det lilla samhället Glumslöv och fiskeläget Borstahusen i nordvästra Skåne. Kliv av tåget på stationen i Glumslöv och följ orange markeringar söderut för att hamna på en av Skåneledens etapper (Skåneleden Öresund, etapp 8). Njut av ett landskap med böljande kullar och vacker kustlinje med utsikt över Öresund. Området är fyllt av fornlämningar och byn Glumslöv sägs ha fått sitt namn efter en forntida bondehövding vid namn Glum, som ska ha begravts i en gravhög i närheten av byn. Ta rast vid försvarets gamla betongfort, som var ett av många fort som byggdes 1939 för att hindra trupper att gå i land längs Skånes kust under andra världskriget.

Station: Glumslöv station

Reserekommendationer
SJ har fokus på att kunna erbjuda trygga resor och att undvika smittspridning och följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Det innebär till exempel att SJ inte kör med full beläggning på snabbtågen och att alla biljetter är ombokningsbara. Den som reser på egen hand kan välja plats med tomt säte bredvid vid bokning via vår platskarta.

För att minska smittspridning är det viktigt att följa Folkhälsomyndighetens allmänna råd och att varje person tar ansvar om att inte resa vid det minsta sjukdomssymtom, tvätta händerna noggrant, att hålla avstånd till andra och undvika trängsel.

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln