Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Annons

Höstlovstips: Nio tågresor för hela familjen

Dags för höstlov och runt om i Sverige vimlar det av roliga äventyr och aktiviteter för barn och vuxna. Här tipsar vi om nio resmål för barnfamiljer, som enkelt går att nå med tåg.

I år är det ett lite annorlunda höstlov. Många väljer bort utlandsresan och vill därför hitta resmål inom Sveriges gränser för att få några dagar tillsammans med sina barn på lovet.

– För många barn är tågresan en upplevelse i sig. Lägg därtill någon av de oräkneliga höstlovsaktiviteterna runt om i landet och du får en perfekt höstlovsupplevelse med barnen, säger Tobbe Lundell, presschef på SJ.

Efterfrågan högre

För den som ska åka iväg på höstlovet är det bäst att passa på att boka tågresan. Mest populärt är resor med snabbtåg mellan Stockholm och Göteborg/Malmö samt resor till Jämtlandsfjällen. Det finns fortfarande platser kvar, men höstlovet är populärt att resa på och efterfrågan är högre än en vanlig vecka.

– Ett tips för den som ska i väg på höstlovsresa är att resa på vardagar. På måndag till onsdag är det generellt sett färre som reser och dessutom lättare att hitta de bästa priserna, säger Tobbe Lundell.

Trenden är att allt fler barnfamiljer återigen väljer tåget, efter en nedgång under våren. Fortfarande är trygghet i fokus hos både SJ och kunderna.

– Vi ser att kunderna uppskattar våra åtgärder för trygga tågresor, som ombokningsbara biljetter, lägre beläggning på snabbtågen och möjlighet att välja plats där du kan sitta ensam. Samtidigt har de som reser med oss ett stort ansvar att till exempel hålla avstånd och inte resa vid minsta symptom, säger Tobbe Lundell.

1. Gränna - hela Sveriges polkagrisstad

I Grännas gränder står fönsterluckorna till Grevskapets polkagriskokerier på vidgavel året runt. Gör en dagsutflykt hit mitt i veckan, och vandra över kullerstensgatorna mellan provsmakningar av alla sorters polkagrisar och karamelldegar. Om du vill sätta din egen twist på det söta hantverket kan du besöka ett av flera kokerier, ta på dig bagarmössan och själv kliva in i rollen som polkagriskokare. Gränna har även en spännande historia och för den äventyrslystna rekommenderas ett besök på Grenna museum med den berömda Andrée- och polarutställningen. Ta reda på hur det gick till när tre polarforskare färdades i en luftballong mot Nordpolen! Från Gränna hamn går färjan över till Visingsö regelbundet och vill man upptäcka ön på egen hand kan man hyra cykel, både med barnstol och barnkärra, för att ta sig runt.

Ta sig dit: SJ-tåg till Jönköping. Sedan direktbuss 122 till Gränna. Färja från Gränna till Visingsö.

2. Vildmark i miniformat i Åre

Under höstlovet fylls Åre med aktiviteter som passar både stora och små. I Åre park kan ni uppleva vildmarken i miniformat och bland annat lära er tälja, göra upp eld och knyta knopar. Runt om i byn finns massor av kul att göra tillsammans, varför inte testa parkour eller bara mysa på en renfäll och spana efter norrsken? Ni kan också tjuvstarta vintern och ta säsongens första skidtur i längdspåret i Vålådalen på snö som är sparad sedan i vintras.

Ta sig dit: SJ-tåg till Åre. Du kan även ta nattåget från Göteborg eller Stockholm till Åre.

3. Eldveckan i Höga Kusten

Att kura i höstmörkret runt en värmande lägereld är en alldeles speciell känsla. En känsla som Höga Kusten sprider genom att för fjärde året storsatsa på det som kallas Eldveckan. Runtom i regionen, mellan Örnsköldsvik och Härnösand, tänder man upp marschaller och facklor och bjuder in hela familjen till upplevelser i skenet från eldslågor. Baka tunnbröd i traditionell vedugn, packa med dig korv och grillspett och mys runt en av de många brasorna eller vågar du utmana mörkret och följa med på en gastkramande spökvandring?

Ta sig dit: SJ-tåg till Härnösand, Kramfors eller Örnsköldsvik. Sedan lokalbuss.

4. Följ Pelle Svanslös fotspår i Uppsala

Ta med familjen med barn i alla åldrar till Uppsala - kändiskatten Pelle Svanslös hemstad. Besök Pelle Svanslös egen lekplats Pelleparken, tassa över katternas övergångsställe och gå en guidad stadsvandring genom de mysiga kvarteren runt Åsgränd och Övre Slotts, där många av de platser som känns igen så väl från böckerna om Pelle finns på riktigt. På äventyrsbadet Fyrishov kan den coolaste katten ta Pelles badmedalj! I början av veckan är besöksantalet lägre och köerna kortare. Lagom till höstlovet har även Återbruksverkstaden på Biotopia öppnat där du kan bygga din egen naturvänliga mackapär och pyssla med returmaterial. Bästa uppfinningen vinner pris!

Ta sig dit: SJ-tåg till Uppsala.

5. Under jord i Falu Koppargruva

Vid Falu Gruva i Falun kan alla barn och vuxna göra en rysligt spännande resa genom folktro, sägner och gruvans hemligheter och det finns aktiviteter både ovan och under jord.

För att få ut det bästa av besöket kan du välja ett av de unika höstlovspaketen som är anpassade för både små och lite större barn. Då ingår bland annat en guidning i gruvan, entré till Gruvmuséet, den kluriga Bokstavsgåtan och kittlande spökhistorier i Erikssons stuga. Vågar alla i familjen åka ner i den djupa gruvan med chans (eller risk) att stöta på den kusliga gruvfrun? Stannar man ovan jord kan man botanisera bland dalahantverk, beakta dagbrottet Stora Stöten och ha nära till både lunchrestaurang och café som finns på området.

Ta sig dit: SJ-tåg till Falun.

6. Slottsbesök och spökstund i Kalmar

Ta tåget till Kalmar och gör ett besök på Kalmar Slott där har man öppnat upp slottsportarna och välkomnar besökare till spännande höstlek i en historisk miljö!

Följ med på ett sagoäventyr genom slottets korridorer och lös olika uppgifter, delta i Paradvåningens bildbingo, gå tipspromenad med Halloweentema och lär dig mer om Kungen Gustav i sifferjakten Räkna med Vasa. På tisdagen och torsdagen arrangeras en spökstund med fika i Slottsrestaurangens källare som gärna förbokas. Är djurintresset stort så kan man klappa får, hästar och kaniner bland flera djur på närliggande Skälby 4H-gård som har öppet hela höstlovet med gratis inträde för hela familjen.

Ta sig hit: SJ-tåg till Alvesta. Sedan byte till Öresundståg.

7. Vandring i Söderåsens nationalpark

Söderåsens nationalpark är perfekt för mysiga höstvandringar med familjen. Njut av den omväxlande och dramatiska naturen med lövskog, rasbranter och vattendrag och utsikter. Drick källvatten, utforska spännande grottor eller lek på naturlekplatsen i Skäralid. Boende hittar du på till exempel rofyllda STF Pensionat Söderåsen, där du även kan köpa husets grillkorg med lokalproducerade korvar till en härlig utelunch till exempel vid Odensjöns kristallklara vatten. Kanske någon modig utmanar resten av familjen att ta sig ett höstdopp?

Ta sig hit: SJ-tåg till Hässleholm. Sedan Pågatåg till Klippan och buss 518 den sista biten.

8. Relaxa vid Nötholmen

Vill ni bara ta det lugnt under höstlovet så kan ni unna er lite spamys. Strömstad Spa & Resort har förlängda barntider i relaxavdelningen under höstlovet så att hela familjen kan njuta tillsammans. Ni kan lyxa till det lite extra och boka spabehandlingar så som fish spa eller massage, som finns för både stora och små. Strömstad Spa & Resort har även satt ihop ett särskilt program med inomhus- och utomhusaktiviteter som inkluderar bland annat aktivitetsspår, yoga och filmvisning.

Ta sig hit: SJ-tåg till Göteborg. Sedan med Västtrafik till Strömstad.

9. Höstlov på Djurgården

Vilda djur, vikingar och uppfinningar… På Djurgården i Stockholm finns flera upplevelser som passar alla i familjen och många besöksmål ordnar höstlovsaktiviteter. Tekniska museet håller en lovkurs där barn lär sig koda i olika programmeringsverktyg, de ger dem chansen att öva på problemlösning och kreativt skapande. Har du mindre barn rekommenderas ett besök på Junibacken, just nu finns det allra bästa ur Pippi Långstrumps liv i deras Huller om buller med Pippi!-utställning. Vill ni njuta av den krispiga höstluften så har Skansen öppet 10-15 alla dagar under höstlovet och i Rosendals trädgård är extra mysigt med fina höstfärger.

Ta sig hit: SJ-tåg till Stockholm som går direkt från de flesta större orter i Sverige.

Reserekommendationer
SJ har fokus på att kunna erbjuda trygga resor och att undvika smittspridning och följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Det innebär till exempel att SJ inte kör med full beläggning på snabbtågen och den som reser på egen hand kan välja plats med tomt säte bredvid vid bokning via vår platskarta.

För att minska smittspridning är det viktigt att följa Folkhälsomyndighetens allmänna råd och att varje person tar ansvar om att inte resa vid det minsta sjukdomssymtom, tvätta händerna noggrant, att hålla avstånd till andra och undvika trängsel.

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln