Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Simon, Simone

Annons

Därför ska du skippa lådvinet till grillmaten

Sommar och semester innebär att vi umgås över mat och dryck.

Det innebär också att grillen intagit sin självklara troféplats.

Sommelieren Michael Anderquim tipsar om de bästa grillvinerna!

Vi svenskar är ett grillande folk – och i takt med att utrustningarna blivit allt mer avancerade så har även kunskapsnivåerna på det som ska grillas höjts avsevärt.
Nu ska jag redan här slå fast att jag är urusel på att grilla, av många olika anledningar.

Främst är det väl tålamodet som brukar ställa till det, jag har väldigt svårt att stå vid en grill och bara råstirra rakt ner i gallret – det slutar oftast med att tanken svävar iväg mot något annat och sedan väcks jag till verkligheten igen för att något osar bränt eller att en brandvarnare i närheten vrålar för full hals.

Resultatet inte alltid succé

Jag erkänner också att jag inte riktigt hittat ”grillmästaren” inom mig – det vill säga han som gärna bredbent och självklart tar plats vid klotgrillen som vore det en styrplats på en lyxyacht, till vilken det krävs ett speciellt certifikat som bara heliga munkar vid ett hemligt utvalt kloster kan utfärda.

Jag kan känna riktig avund till den typen av människor som med obändigt självförtroende hanterar köttbitar, grönsaker, fiskpaket, korvar och fågel i alla format och storlekar, och som inför varje vändning av det som ska grillas snurrar med grillverktygen som vore det den sista duellen i en hårdkokt westernfilm.

Däremot är inte alltid resultatet av grillexcessen lika med succé. Det krävs förutom en smula finess, fantasi och förberedelse även lite bredd bland kunskaperna. Vad man bör grilla, hur man ska grilla, när man ska grilla, var man ska grilla och framförallt – vad ska jag kombinera mina mästerverk med när det kommer till dryckesval.

Våga välja flaska

Sedan några år tillbaka är också grillsäsong i Sverige ofta lika med boxviner. Praktiskt, prisvärt och oftast okomplicerat som tillbehör.

Det är väl gott nog så länge man själv känner sig nöjd. Däremot är jag övertygad om att det slarvas rejält hos merparten som väljer ”Chateau Cardbordeaux” som grillvin – med det menat att mycket av det goda som skapats av mästergrillaren i form av smak, kryddning, grillskorpa, marinering, rub, glaze etcetera, sköljs bort i en obönhörlig vintsunami i boxform på grund av slarv och snålhet. Slentrianen gör att det oftast hellre väljs box i stället för flaska för att priset är lägre och/eller apk-värdet (alkohol-per-krona) är högre, vilket är lite synd.

Bästa budgetvalen

Låt mig ändå fastslå att jag nu inte dissar boxviner bara för sakens skull, det finns idag många bra produkter, men lyfter vi blicken från grilloset en stund så finns det än mäktigare upplevelser att upptäcka i flaskform istället.

Så om jag lovar att försöka bli bättre vid grillgallret så kanske du kan lova mig att försöka höja kvaliteten på det du vill dricka till dina mästerverk i sommar? Deal? Bra – då ska du få några fina vintips till årets grillsommar, där samtliga kostar under 100-lappen.
EXTERN LÄNK:
Här hittar du sommelieren Michael Anderquims bästa vintips till grillen!

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln