Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Simon, Simone

Annons

Experten: Vinerna som passar till grillat

Att grillat hör sommaren till råder det väl ingen tvekan om. Törs nästan påstå att alla älskar att grilla – eller åtminstone äta det som kommer från grillen. Vi har låtit sommelieren Niklas Nordlander lista några favoritviner som matchar allt från den grillade hamburgaren och kycklingspettet till fisken i foliepaket och de grillade grönsakerna.

Det känns som ett säkert kort att fråga en sommelier med en bakgrund inom matvaruhandeln om goda viner till maten från grillen.

Finns det egentligen något specifikt vin som man kallar grillvin, Niklas Nordlander?

– Nej, det skulle jag inte säga att det gör. Man väljer ett vin som man själv tycker om och som passar bra till rätten i fråga. Oftast är det tillbehören som avgör vilken sorts vin man ska välja. Till exempel så kräver kraftiga marinader och såser ett generösare och fruktigare vin.

Vi listar några lämpliga, populära grillrätter och låter Niklas välja viner till dessa. Låt er inspireras och hitta era egna mat-och-vin-kombinationer. Smaken är ju som bekant delad ...

Grillat nötkött

Ett rött vin från Gigondas, som är en AOC i södra Rhônedalen. En klassisk GSM (grenache syrah morvedre). Fruktigt och kryddigt med smak av röda bär, vitpeppar och lagerblad. Utmärkt till en grillad entrecôte med bearnaisesås.

Fläskkött

Jag väljer ett rött vin från Toscana till örtgrillade fläskkotletter med salviabakade cocktailtomater.

Kyckling

Valet faller på ett amerikanskt vin, från Washington State, till grillade thailändska kycklingspett med chili, lime och koriander.

Fisk

Här skulle jag satsa på ett friskt och fruktigt torrt, vitt vin från Bourgogne i Frankrike till fisk i foliepaket – ihop med smörslungad färskpotatis och grillade citroner.

Vegetariskt 

Jag väljer ett ljust laxrosa rosévin från Provence och Château des Demoiselles, som ligger ungefär en halvtimmes bilfärd från St Tropez. Ett bärigt vin med lite örtiga inslag som passar utmärkt till en sallad med grillade grönsaker eller grillade grönsaksspett.

Halloumi

Till en vegetarisk halloumihamburgare med mangodressing skulle jag rekommendera ett fruktigt vin med stenfrukter, päron och honung i smaken. Restsötman som finns i vinet gör att det passar bra till den lite sötare mangodressingen.

Skaldjur 

Till grillade havskräftor och hummer får vinet gärna ha lite med tyngd än till naturella skaldjur. Om vi håller oss till Spanien skulle jag slå ett slag för albariniodruvan från Galicien till de naturella skaldjuren, och den lite fylligare godellon från Valdeorras till skaldjuren från grillen. 

Hamburgare

Amerikansk mat med amerikanskt vin skulle jag vilja säga. Amerikanska grillade hamburgare med barbecuesås kräver ett generöst och kraftigt vin. En fruktig zinfandel med smak av skogsbär, fat och vanilj harmoniserar med burgaren på ett bra sätt.

Sött och gott

Ett sött, lätt pärlande vin som är blommigt och fruktigt passar alldeles ypperligt till grillade persikor med vaniljglass.

EXTERN LÄNK

Vi passar på att bjuda på ett enkelt och snabblagat recept på grillad lax på spett. Klicka vidare så hittar du både det och alla viner som vår sommelier har tipsat om

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln