Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Simon, Simone

Annons

Populära Rioja – mer än bara röda vin

Rött, rött, rött i Rioja. Eller?

Nej, så enkelt har det aldrig varit. I dag har det vita vinet blivit kanske mer populärt än någonsin.

Följ med vinskribenten Johan Franco Cereceda på en resa genom de spanska vingårdarna.

Han dyker plötsligt upp, sneglar lite diskret på klockan. Hans närvaro är högst överraskande, men han lovar att stanna för lunch. Greven av Creixell, eller Vicente Cebrián till vardags, har ett fast handslag, hög, klar röst och är elegant i hela sin framtoning. Noblesse oblige, som man säger. Samtidigt, det är inte ett dugg förvånande. Det som däremot överraskar är hans inledande kommentar.

– Jag älskar Sverige. Jag var tillsammans med en svensk kvinna för många år sedan, tre år, tre fantastiska år.

Klart man gillar greven. Men det är inte därför jag är här. Resan har styrts till Rioja för att åter upptäcka den enorma värld av fantastiska viner distriktet bjuder på, allt från unga röda fruktiga viner till gran reservor på huvudsakligen tempranillo, viner med en sådan komplexitet och lagringsduglighet att man bara kan skaka på huvudet.

Imponerande spansk bodega

Men stopp där! Rött och endast rött? Verkligen inte, även om det röda dominerar. Så har det blivit, hela Spanien är ju per definition ett rödvinsland, även om den gröna druvan albariño armbågat sig in på den internationella marknaden.

Vicente Cebrián är på många sätt värd en eloge, dels för det han gjort med Marqués de Murrieta, en av de mest klassiska bodegorna i Rioja. Dels för den tradition han för vidare, inte minst med viner som i dag slår världen med häpnad.

När han tog över vinegendomen, efter att hans far dött vid 47 års ålder, var det inte många som gav honom en chans, hans leverne, nattklubbarna i Madrid, blev en följetong i vinpress och ett hinder. Sa kritikerna. I dag vet vi vem som hade rätt och vilka som hade fel. Bodegan är närmast sensationellt återuppbyggd.

225 månader på fat

Men det som väcker mest uppmärksamhet i lunchätande stund där vi sitter i en enorm sal i den gamla stenbyggnaden och kalasar på idel läckerheter, är hans nya vin som precis släppts. Fast nytt är det egentligen inte, utan snarare precis lanserat. Årgången är 1986, ett vin som legat 225 månader på fat, därefter sju år på cementtank och tre år på flaska. Och det roligaste av allt: vinet är vitt. Spaniens första vita vin som erhållit 100 poäng av den amerikanska vinskribenten Robert Parker med entourage.

– Men tänk inte så mycket på poängen, utan på att vinet är detsamma även om det skulle få lägre poäng, säger Vicente Cebrián.

Från vinlunch till kungamiddag

Det hämtas in och korkas försiktigt upp, slås över i ett glas framför mig, det är gyllengult efter alla år på fat och har en arom som sprider sig i rummet. En klunk och en klunk till och munnen fylls av tropiska frukter, torkade aprikoser, bra syra, fattoner, en kryddighet, en fin liten sötma parat med eldig karaktär och en fantastisk längd. Avslutningen på lunchen kan inte bli bättre.

Greve Creixell är nöjd, han sneglar mot klockan, torkar sig om munnen och ursäktar sig.

– Jag ska till Madrid, jag ska äta middag med kungaparet, säger han innan han reser sig och tar ett värdigt farväl.

En större bredd

Vitt vin i Rioja alltså. Ädelt på många sätt. Det har tillverkats sedan producenterna började göra vin i området. Ganska snart insåg man att det röda vinet blev bättre, men det fanns några bodegor som envist fortsatte att jobba med de gröna druvorna viura, malvasía och garnacha blanca.

Det nyss provade vita vinet är exceptionellt på många vis, men även andra hus ser ju charmen i att producera ett vin som är unikt i sitt slag, som har ett tydligt ursprung och som inte behöver avskräcka prismässigt.

Samtidigt förstärker det vita vinet nu Rioja som varumärke, ger det en bredd och ytterligare en anledning till att ännu en gång kika närmare på det gamla vindistriktet som för tio år sedan var rejält på dekis men i dag är ett av de mest spännande i världen. Det visar ju inte minst – möjligen högst överraskande – även det vita vinet.

EXTERN LÄNK

Läs om några spännande spanska bodegor värda ett besök, maten, arkitekturen och vintipsen från Rioja!

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln