Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Simon, Simone

Annons

Så hittar du bubblet till vinterns alla fester

Det närmar sig bubbelvinets högtid. Kanske är det därför dags att redan nu börja prova sig fram till favoritbubblet.

Vinjournalisten Johan Franco Cereceda tipsar om fem fina bubbel buteljerade på flaska.

Mousserande vin är så mycket mer än bara bubblor. Det är olika druvor, olika länder, olika vindistrikt och olika traditioner som tillsammans avgör vad bubblet smakar. Och varför. Ta till exempel Champagne, alltså distriktet där man gör världens mest kända och bästa bubbelvin.

Här hittar vi de tre druvorna pinot noir, pinot meunier och chardonnay där de två första är blå till färgen och den sistnämnda grön. Ändå är allt vin som lämnar detta nordfranska vindistrikt vitt. Hur kommer det sig? Jo, efter att man pressat druvorna separeras musten från druvskalen där färgen sitter och kvar får vi en jäsande must som är helt transparent.

Nästan champagne

Men den stora hemligheten bakom det mytomspunna vinet är, förutom det svala klimatet där druvorna växer som ger vinet mycket friska toner samt jordmånen som ger vinet en specifik karaktär med minerala inslag, en andra jäsning på flaska. Detta innebär att vinet får en brödig ton och att bubblorna ger vinet en extra skjuts när det kommer till den fruktsyrliga tonen. Att champagne är dyrt har med dels produktionskostnaden att göra, dels – naturligtvis – med efterfrågan. Men gott, det är det alltid.

Många områden har försökt kopiera Champagne, men har efter år av vedermödor insett att förutsättningarna är för annorlunda. Och så länge de är det, kommer vinet att smaka som, i bästa fall, nästan champagne. Men bara nästan.

Kärt barn har många namn

Därför är det så mycket mer spännande att producenter av bubbelvin de senaste decennierna börjat producera ett vin som är unikt från just deras odlingsområde. Här hittar vi mousserande vin som cava från norra Spanien, prosecco från nordöstra Italien, sekt från Tyskland, sparkling från Ungern samt crémant från olika delar av Frankrike. För att nämna några.

Många viner, långt ifrån alla, är tillverkade på samma sätt som champagne, alltså en andra jäsning på flaska. Men för att det ska smaka champagne, kan vinet bara komma från, just det, Champagne.

EXTERN LÄNK

Här är Johan Franco Cerecedas fem bästa bubbel!

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln