Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Simon, Simone

Annons

Experten: Det här ska du dricka till grillat

Nu när solen äntligen har hittat till Sverige åker många grillar fram ur vinterförvaringen. Sommelieren Michael Anderquim tipsar om vinerna som passar till godsakerna på grillen. Och då pratar han inte om boxdrycker, utan goda flaskviner för under hundralappen!

Våren visar sig just nu från sin bästa sida, temperaturen blir behagligare och kvällarna låter ljuset stanna kvar än fler timmar innan det är dags för refrängen. Ett bra kvitto på att vi officiellt bestämt oss för att våren är här och att vi anar en sommar om hörnet brukar vara att grillen åker fram. Alla former, storlekar och designer är tillåtna – det finns inte en veranda, uteplats eller balkong där det nu plötsligt börjat ryka, osa och faktiskt dofta rätt markant.

Grillande folk

Vi svenskar är ett grillande folk – och i takt med att utrustningarna blivit allt mer avancerade så har även kunskapsnivåerna på det som ska grillas höjts avsevärt. Nu ska jag redan här slå fast att jag är urusel på att grilla, av många olika anledningar. Främst är det väl tålamodet som brukar ställa till det, jag har väldigt svårt att stå vid en grill och bara råstirra rakt ner i gallret – det slutar oftast med att tanken svävar iväg mot något annat och sedan väcks jag till verkligheten igen för att något osar bränt eller att en brandvarnare i närheten vrålar för full hals.

Kombinera med dryck

Jag erkänner också att jag inte riktigt hittat ”grillmästaren” inom mig – det vill säga HAN som gärna bredbent och självklart tar plats vid Webern eller klotgrillen som vore det en styrplats på en lyxyacht – och till vilken det krävs ett speciellt certifikat som bara heliga munkar vid ett hemligt utvalt kloster kan utfärda.

Jag kan känna riktig avund till den typen av människor som med obändigt självförtroende hanterar köttbitar, grönsaker, fiskpaket, korvar och fågel i alla format och storlekar, och som inför varje vändning av det som ska grillas snurrar med grillverktygen som vore det den sista duellen i en hårdkokt westernfilm. Tufft, läckert och faktiskt en smula sensuellt – däremot är inte alltid resultatet av grillexcessen lika med succé – det krävs förutom en smula finess, fantasi och förberedelse faktiskt lite bredd bland kunskaperna. Vad man bör grilla, hur man ska grilla, när man ska grilla, var man ska grilla och framförallt – vad ska jag kombinera mina mästerverk med när det kommer till dryckesval?

Flaskor i stället för box

Sedan några år tillbaka är också grillsäsong i Sverige ofta lika med boxviner. Praktiskt, prisvärt och oftast okomplicerat som tillbehör. Det är väl gott nog så länge man själv känner sig nöjd. Däremot är jag övertygad om att det slarvas rejält hos merparten som väljer ”Chateau Cardbordeaux” som grillvin – med det menat att mycket av det goda som skapats av mästergrillaren i form av smak, kryddning, grillskorpa, marinering, rub, glaze etcetera sköljs bort i en obönhörlig vintsunami i boxform på grund av slarv och snålhet. Slentrianen gör att det oftast hellre väljs box i stället för flaska för att priset är lägre och/eller apk-värdet (alkohol-per-krona) är högre, vilket är lite synd.

Låt mig ändå fastslå att jag nu inte dissar boxviner per se, det finns idag många bra produkter – absolut, men lyfter vi blicken från grilloset en stund så finns det än mäktigare upplevelser att upptäcka i flaskform istället.

Så om jag lovar att försöka bli bättre vid grillgallret så kanske du kan lova mig att försöka höja kvaliteten på det du vill dricka till dina mästerverk i sommar? Deal? Bra – då ska du få några fina vintips inför årets grillsäsong som kostar under 100-lappen.

EXTERN LÄNK

Vin under hundralappen som passar utmärkt till grillat!

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln