Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Simon, Simone

Annons

Spanska bubblet som utmanar champagne

Det närmar sig höjdpunkten för mousserande drycker, eller ”bubbel” som det lite slarvigt kallas i folkmun: Nyårsfestligheterna!

De flesta förknippar nyårsfesten med champagne, även om glasen påfallande ofta inte innehåller just champagne.

Cava betyder källargrotta på katalanska och är idag att betrakta som Spaniens nationaldryck, där nästan 95 procent av all cavaproduktion sker i Katalonien och Penedés och omfattas av egna tillverkningslagar och lagringskrav.

Champagnen blev till cava

Man kan datera cavans historia till mitten av 1800-talet, men det är runt 1872 som señor Jose Raventós från vinhuset Codorníu reser till Frankrike och låter sig inspireras av de mousserande vinerna från Champagne. När han vänder hem till Spanien igen är han den förste att utveckla mousserande på vin på samma framställningsmetod som i just Champagne – det vill säga att den andra jäsningen sker i flaskan innan degorgering tar vid.

Denna mousserande dryck kallades i Spanien fram till 1970 för champaña, då fransmännen till slut fick nog och satte stopp för detta då det ansågs vara vilseledande och utgjorde varumärkesintrång – och med stöd i nystiftade Europalagar om ursprungsskydd, att inget annat mousserande vin i världen som tillverkas utanför Champagne får kallas för champagne, så valde spanjorerna att satsa på en egen benämning – Cava. Något de idag inte behöver ångra.

Få på hyllorna

Nu är det dock så att trots att vi svenskar mer än gärna dricker cava då vi semestrar längs solkuster och i spanska storstäder så är inte utbudet av cava i våra Systembutiker speciellt stort. De som finns hamnar oftast i det mer publika prissegmentet under hundralappen, och är varierande goda representanter för drycken.

Men när vi väl befinner oss i Spanien upptäcker vi ofta ett fantastiskt utbud av stilar, årgångar, variationer och inte minst spännande mindre producenter då det kommer till cava, precis som hos föregångarna i Champagne.

Ur beställningssortimentets gömmor

Det ”gömmer” sig en mängd godsaker i beställningssortimentet, så här nedan är några fina exempel på cava som kostar lite mer, som skänker en betydligt större smak- och dryckesupplevelse och som även är utmärkta spelpartners till de maträtter som skickas in när till exempel nyårsmaten ska serveras.

Prestigecava mina vänner, varför inte prova detta som gyllene dryck i glaset när det ska skålas till nyår eller vid andra festligheter!

Våga lägga till en hundralapp eller så och upptäck vilket fint alternativ till välsmakande champagner de kan vara – för jämföra dem ska vi inte göra, det är som du säkert förstår helt skilda viner även om kolsyrefyrverkeriet får oss att känna samma välbehag.

EXTERN LÄNK

Michael Anderquim tipsar om några fina exempel på cava som kostar lite mer – som dessutom passar utmärkt till nyårsmaten.

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln