Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Simon, Simone

Annons

Världens största tunnbrödsbageri

Västerbottensostgratinerat Gene med Anundsjöskinka och picklad rödlök

I den lilla byn Bredbyn i Västernorrland finns världens största tunnbrödsbageri.

Vinguiden var med på invigningen och bjöds på en en lunchbuffé med tunnbröd som gemensam nämnare.

Här är några av recepten.

Familjeföretaget Polarbröd drivs av femte generationen bagarbarn och har funnits i mer än 135 år. I lilla Bredbyn i Örnsköldsvik kommun kan Sverige och Polarbröd stoltsera med världens största tunnbrödsbageri. Här bakas både hårt och mjukt tunnbröd. Många produkter har namn som ska påminna om det nordliga ursprunget: Sarek, Njalla, Akka och Abisko.

Världens största

Invigningen av det 770 kvadratmeter stora torrlagret för hårt tunnbröd innebär mångmiljoninvesteringar som ska utveckla och förbättra brödkvaliteten, arbetsmiljön och produktionskapaciteten. 

– Vi har bakat bröd i över hundra år och med investeringarna i bageriet i Bredbyn säkrar vi gott och hållbart bakat bröd i minst hundra år till, säger Karin Bodin, vd för Polarbröd.

Tunnbröd på nytt sätt

Jan Forhaug på Bredbyns Gästgiveri var upphovsmannen bakom den kreativa lunchbuffén som vi bjöds på. Alla rätter utgår från bröd i någon form och vi har fått med oss några av recepten.

Västerbottensostgratinerat Gene med Anundsjöskinka och picklad rödlök

Gör så här:
Fördela riven västerbottensost jämt över brödet, grädda på bakplåtspapper i mikrovågsugn 45-60 sek beroende på mängd och effekt.
Skär och/eller forma brödet medan det ännu är varmt.
Toppa med Anundsjöskinka, picklad rödlök och en persiljekvist.

Apfelstrudel på Sarek

Ett bröd räcker till 3 portioner med följande ingredienser:

2 stora syrliga äpplen av favoritsorten tärnas med skalet kvar En näve russin En näve hackade nötter eller frön (hälften i, hälften på vid gräddning) En näve socker En klick smör Kanel

Gör så här:
Smält smör till gräddningen enligt devisen ”det är smöret som gör’et”
Bryn smöret och fräs ingredienserna mjuka, krydda med kanel efter smak. Sila gärna av vätskan före nästa steg.
Klipp fransar på långsidan av ett Sarekbröd, fördela fyllningen längs mitten av brödet rulla ihop så fransarna hamnar överst.
Strö resten av nötterna/fröna över strudeln och ringla på vätskan från stekningen samt smält smör.
Grädda i ugn cirka 200 grader cirka 15 min eller tills de är vackert gyllenbruna, ös gärna smör över strudeln några gånger under gräddningen.

EXTERN LÄNK

Dryckestipsen till dessa och fler recept hittar ni hos Vinguiden

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln