Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Simon, Simone

Annons

Druvornas krig – zinfandel vs primitivo

I Veckans Klonk lär vi på ett lättsamt, lekfullt och informativt sätt ut likheter och olikheter mellan olika viner och druvor.

Utan pekpinnar vill vi att du lätt och enkelt ska kunna lite mer när du läst klart.

Vinkännarna Magnus Bergqvist och David Björkén ställer två druvor mot varandra, den här gången zinfandel och  primitivo.

I dag pratar vi om morfologi. Först ska vi dock tala om en druva som har olika namn beroende på var i världen man befinner sig. Är man i Kalifornien, USA – då heter den zinfandel. Samma druva i Italien heter primitivo.

Samma – men annorlunda

Båda dessa viner finner man ofta som boxviner i Sverige. De har ofta hög restsötma och mycket frukt. Ganska stora viner.

De olika namnen till trots så är det alltså samma druva, vilket har framgått genom dna-forskning. David Björkén, sommelier och creative consultant, reder ut begreppen och historiken kring druvorna i Veckans Klonk.

Olika stilar

Vinerna zinfandel och primitivo har olika stilar idag. I södra Italien torkar man gärna druvorna. Det gör man däremot inte med de amerikanska vindruvorna, som får hänga kvar länge och mogna i ett varmt klimat. När vi provar och jämför vinerna har vi låtit dem stå framme ett tag. I början var de ganska strama och instängda, men efter att ha stått framme och luftats får vinet en helt annan flyktighet.

En doft av vanilj och örter

Smakar man det amerikanska flaskvinet så är smaken inte alls densamma som de amerikanska boxvinerna som många är vana vid. Fatkaraktären träder fram liksom en doft av vanilj och örter. Värt att notera är att viner lagrade på amerikansk ek blir betydligt ”vaniljigare” än andra som exempelvis lagrats på franska fat.

Världens mest tatuerade vinmärke

Sammanfattningsvis så är zinfandel och primitivo alltså samma druva – kroatisk från begynnelsen. Se hela Veckans Klonk så får du lära dig mer om innehållet i flaskorna. Du får också veta vilket vinmärke som är det mest tatuerade i världen, som kul kuriosa.

Men hur var det nu med morfologin som vi inledde med? Förenklat skulle man kunna säga läran om skillnader och likheter. Precis det som Veckans Klonk handlar om!

EXTERN LÄNK

Vill du titta på Veckans klonk på Vinguiden webb-tv – klicka här!

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln