Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Simon, Simone

Annons

Sommelieren: Så blir årets skörd av druvor

Skogsbränder, torka och regn. År 2016 har slagit hårt mot vinskördarna i Europa och runt om i världen.

Sommelieren Michael Anderquim bjuder här på skördekunskaper och några härliga höstviner.

Även om sensommaren varit mer än lovligt generös mot oss när det kommer till värme och soltimmar visar almanackan obönhörligen snart på höst. Om några veckor är det dessutom dags att ställa om till vintertid, så vare sig vi vill eller ej är det höstkostym som snart råder.

En tuff årgång

I det som i vinsammahang kallas för Nya Världen har det förstås redan skördats och i Kalifornien har till exempel skogsbränder och torka förstört många vinfält i norra delarna av området – Sydafrika har även drabbats av svåra bränder denna säsong vilket gjort att på vissa ställen var det nästan upp till 50% av årets skördar som blev förstörda.

På många ställen i Europa är skördarna nu antingen redan avklarade eller igång. I norra Italien, som Piemonte och delar av Veneto, och i franska kvalitetsområden som till exempel Chablis och Bourgogne vittnar man i år om att många viktiga vinodlingar och fält blivit totalförstörda av regn- och hagelstormar.

Kamrater som just i skrivande stund befinner sig nere i Maremma, Toscana för att skörda rapporterar om att de fått sitta inomhus i väntan på att hällregn och hagelskurar ska upphöra. Andra har befunnit sig på Madeira bland rankor som antingen brunnit ner totalt eller blivit rejält svedda av de bränder som härjade utanför Funchal i början av augusti. Det innebär att årgång 2016 på många håll kan komma att bli ett intressant och uttrycksfullt år när det kommer till slutprodukten i flaskorna.

Fältens flytande guld

Följderna kan bli att volymerna blir mindre på vissa håll, vilket gör att prisbilden skjuter iväg. Det kan också göra att de viner som tillverkas av vissa producenter faktiskt just detta år får en helt annan karaktär än vad vi kanske är vana vid.

Att jobba med jordbruksprodukter är för många ett vågspel, att lita till naturens egna lagar och krafter kan ha sina risker. För hur mycket kunskap, teknik och omvårdnad en vinodling än får är det ändå i slutänden moder natur som bestämmer vilken ansikte hon ska visa för vinbönderna när slutnotan vid skördetid lämnas in. Vi får hoppas att de som drabbats hårdast ändå har möjligheten att erbjuda högkvalitativa viner där just årgång 2016 kommer minna om ”tuffare tider” och vi som har dessa i glasen framöver redan nu bestämmer oss för att skänka en extra tanke till alla dessa som kämpar med ”fältens flytande guld”.

Skördefest i Europa

Nu är det förstås inte elände och tandagnisslan över hela vinvärlden, nej då – tvärtom! Det skördas som sagt för fullt på sina håll, det har börjat jäsa i ståltankar, kar och ekfat hos de flesta producenterna/vinbönderna. I Champagne har till exempel pinot noirdruvan mått riktigt bra på sina ställen där Grand Cru-status råder. Medan man i skrivande stund på samma ställen väntar in i sista sekunden på att få plocka chardonnay för att de ska nå sin mytomspunna frukt- och syrakaraktär.

Skördetider innebär också skördefest, vilket gör att i de flesta byarna runt om i Europa där vinet står i fokus är det folkfester och tillställningar samtidigt som det skördas, plockas, ansas, rensas, pressas och förbereds för jäsningar.

Vinmakare på svensk mark

Även här i Sverige där det odlas vin har det förberetts för skörd eller börjat skördas. Till exempel nere i Köpingsberg, mellan Ystad och Simrishamn, där Skånes egen ”champagnekung” Carl-Otto Ottergren sedan en tid driver Köpingsbergs vingård med egen odling av druvor för framställan av mousserande viner. Bilder skvallrar om att årets skörd tagit sin början med finfina resultat.

Andra svenska vinmakare från till exempel Högberga vinfabrik, The Winery Hotel och Nordic Sea Winery har varit nere i Toscana och skördat för att nu ta hem druvorna till sina respektive fabriker där vinifieringen tar vid.

EXTERN LÄNK

Här är några av sommelierens favoritviner i höstmörkret – klicka här!

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln