Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Edit, Edgar

Annons

Flera ton skolmat slängs – varje dag

Sofia Nordell, företagare och en av förra årets vinnare i entreprenörstävlingen Swedbank rivstart.

Varje dag slängs flera ton skolmat runt om i Sverige.

– Det kan man ju inte ställa upp på, säger Sofia Nordell, företagare och en av förra årets vinnare i entreprenörstävlingen Swedbank rivstart.

1,5 miljoner elever får varje dag skolmat. Det är reglerat i skollagen och ger alla elever samma möjlighet att bli mätta i skolan och kunna prestera sitt bästa. Men stora mängder skolmat slängs varje dag.

– Det finns en rad orsaker och det handlar inte bara om huruvida maten är god eller inte. Allt från schema, stämning i matsalen och bemötandet från personalen spelar in, säger Sofia Nordell.

EXTERN LÄNK:

Tävlingen Swedbank rivstart - gör världen bättre med din affärsidé

Ohållbart svinn

Det var när hon tog över en verksamhet som serverade skolmåltider som hon fick upp ögonen för problemet. 

– Efter ett helt yrkesliv inom den privata sektorn sa jag upp mig från lön och förmåner, jag ville testa om jag kunde leva som jag lär. När vi startade serverade vi 150 luncher om dagen, efter sex år har vi nått upp till 3 000 luncher.

Varje dag kom stora mängder mat tillbaka till köket som fick slängas – som mest uppemot 70 kilo. Ohållbart - både ekonomiskt och i miljösynpunkt, tyckte Sofia Nordell.

Elever kan välja själva

– Jag började intervjua elever om varför de inte åt maten. Det är ju en oerhört svår målgrupp, men det visade sig att det fanns en hel rad anledningar. Allt från smak till meny och miljön de äter i spelar in.

I ett nytt bolag, Mitt Käk, började hon utveckla ett nytt koncept för att minska matsvinnet. I centrum står en app, som låter eleverna sätta ihop sin egen meny för veckan. Konceptet vill också lyfta bespisningen till en skolrestaurang och skapa en bättre miljö för måltiden.

– Med åtta alternativ om dagen är det svårt för eleverna att inte hitta något som de tycker är gott. Tack vare appen vet jag på torsdagen vad jag ska laga nästa vecka. Jag kan göra smartare inköp och en mindre mängd mat slängs.

Påtaglig effekt

Det gav effekt - från att 70 kilo mat slängdes om dagen kommer i dag mindre än 10 kilo mat i retur. Konceptet imponerade på Swedbanks jury - och Sofia Nordell blev en av vinnarna i tävlingen Swedbank rivstart 2017. Förhoppningen för företaget är att fler kommuner och skolor ska vilja använda appen och konceptet.

– Det är lätt att blunda för det här och tänka att det är ”så det är”. Men vi har visat att det går att minska svinnet, och använda resurserna mer effektivt, samtidigt som fler elever förhoppningsvis går mätta från skolrestaurangen.

EXTERN LÄNK:

Läs mer om Swedbank rivstart och de fullständiga villkoren på swedbank.se/rivstart

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln