Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Simon, Simone

Annons

Värsta vinmisstagen som du inte vill göra

Vår sommelier Michael Anderquim svarar på läsarfrågor och under sommaren kom en fråga som kort och gott löd: ”Finns det några riktiga no no´s som jag som vindrickare bör tänka på”? Jo, det gör det och här kommer förklaringarna varför.

Min första spontana reaktion var i stil med:

Drick inte för mycket och i fel sällskap.

Fall inte i fällan att vinet är bättre/godare/mer prisvärt ju högre alkoholhalten är.

Låt inte vinerna förvaras i direkt solljus i ett köksfönster.

Låt dig inte luras av hur etiketten ser ut – den säger i princip aldrig något om HUR ditt vin kommer att smaka, däremot finns bra information att hämta på den när det till exempel handlar om druvor, region, slott, årgång, metod etcetera. Dock är design, färg, utformning och stil oftast ”bara ögongodis”.

Undvik viner som säljs i Tetra Pak, mousserande vin på burk, sparade slattar som stått alldeles för länge på diskbänken eller som hällts över i tupperware-behållare. Jodå, jag har en väninna som tycker det är ett utmärkt sätt att ”spara vin på”…

När jag efter ett tag funderat på mer fyndiga svar fastnade jag vid tre andra typiska ”fallgropar”, och ja – jag har själv pladaskat dit på samtliga av dem, innan jag visste bättre.

Så med risk för att klassas som vinsnobb …

1. Fyll aldrig ditt vinglas upp till brädden

Här har vi väl alla i vår lite novisa ungdom tänkt att ett glas vin är likställt med till exempel ett glas öl. Det vill säga att glaset ska fyllas ända upp för att vi faktiskt betalat för ett helt glas. Om det är snålhet eller okunskap som gör att detta ofog följer med upp i vuxen ålder låter jag vara osagt. Men om syftet är att njuta av ett glas vin ska glaset ALDRIG fyllas upp till brädden. Idag när vinglasen tenderar att bli större och generösare, så pass att de i vissa fall nästan rymmer en hel flaska – så innebär det inte att hela pavan ska ner i glaset!

Främst för att vinet inte ges utrymme att öppna upp sig då syre och luft ska göra sitt i drycken. Att sniffa och snurra är en stor del av vinupplevelsen och skänker än mer värde till dig som helhet. Sedan är det opraktiskt och det är lätt att spilla och söla om glaset är fullt. Tyngden och tajmingen kan spela dig stora spratt i takt med att alkoholen gör sitt i kroppen. Sedan ser det faktiskt himla fånigt ut att sitta där med ytspänning i vinglaset. Punkt!

2. Recensera inte vinet när kyparen låter dig provsmaka vid bordet

Det här är oftast något som vi alla trillar dit på mellan varven. Vi har satt oss till bords på en restaurang och servitören/sommelieren kommer in med det beställda vinet, korkar upp och häller i en första skvätt i ditt glas för att du ska få prova av. Här handlar det INTE om att bestämma sig för vilka smak- och doftegenskaper vinet har, vilka fina aromer och fruktförförelser som uppenbarar sig – och framförallt handlar det inte om att du noggrant och långdraget ska recensera hela den upplevelsen för sällskapet och/eller sommelieren.

Huvudsyftet med att smaka av vinet är för att du ska känna om det finns någon korkdefekt eller annan skada på vinet som kan ha skett under dess tid i flaskan. Ett snabbt sniff och ett kvickt sörpel räcker oftast. En fin nick mot den som serverar och sedan är det dags att hälla upp.

En annan stor missuppfattning med denna procedur är oftast att man genom att få provsmaka det beställda vinet är att det är där och då man avgör om man tycker om vinet eller ej. Så är det inte, oftast förväntas du ta ansvar för vilket vinval du gjort. Däremot är det förstås okej om den som serverar ger sitt samtycke att du får prova om du gillar vinet, eller om det verkligen passar till den mat du beställt, eller om dennes rekommendation faktiskt motsvarar dina förväntningar. Men då är det ett samspel er emellan som gäller.

3. Håll aldrig ditt vinglas i själva kupan

Ett vinglas har en lång, stilfull stjälk för att du ska placera din hand just där. Att hålla runt stjälken/foten ser förstås elegantare ut, men gör också att vinets fräschör håller sig längre. Genom att sätta handen/händerna direkt på kupan så kommer din kroppsvärme att överföras till vinet – på så vis blir till exempel ett välfyllt glas mousserande, vitt eller rosévin snabbare kvalmigare i sin upplevelse då temperaturen höjs. I synnerhet då väggarna i dag är ganska tunna i finare vinglas.

Dock ska det sägas, att om ditt syfte är att höja temperaturen i ditt vin – oavsett stil, färg eller druvsort – då kan det vara okej att placera kupan i handen en kort stund, annars är det bra att låta rumstemperaturen göra sitt. Dessutom ser det betydlig elegantare ut när du håller glaset i stjälken och ditt sniff och snurr blir betydligt enklare.

EXTERN LÄNK

Här är några av sommelierens favoritviner som passar utmärkt i höst

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln