Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Simon, Simone

Annons

Drycken som varit populär i flera tusen år

Vi svenskar älskar våra äpplen. Så till den grad att vi nu valt att hylla denna goda frukt med en egen dag – Äpplets dag.

Här är några drycker med äpplen som bas och dessutom bjuds det på nygräddad kaka, bakad med kärlek. Och en skvätt calvados.

Äpplets dag infaller den 25 september i år, premiäråret för hyllningsdagen. Äpplen är ju inte bara vansinnigt goda, utan har dessutom länge ansetts vara fulla av nyttigheter. Vem har inte hört det engelska uttrycket “an apple a day keeps the doctor away”. Eller på svenska – ett äpple om dagen är bra för magen. Frukten, och då framför allt skalet, innehåller flavonider, kalium och mycket c-vitamin. 

Tre typer av calvados

Calvados är destillerad cider, mestadels äppelcider men ibland förekommer inblandning av päron. Dock – calvados får man bara kalla den dryck som är producerad inom och efter reglerna i den franska appellationen Calvados i Normandie.

AOC (Appellation d’Origine Contrôlée), appellation för kontrollerat ursprung, är en benämning som används för calvados, armagnac, cognac, franska viner och ostar.

Tjugo kilo äpplen per flaska

Det lilla familjeföretaget Calvados Boulard grundades 1825, av Pierre-Auguste Boulard, och har blivit ett internationellt erkänt företag tack vare hårt arbete och entusiasm. Fem generationer Boulard har delat och utvecklat sin gemensamma passion för calvados, och deras gyllene droppar från Pays d’Auge i Normandie är populära i stora delar av världen.

Vid den här tiden på året skördas många av den anrika producentens 120 olika äppelsorter. Ju fler olika äppeltyper som används desto större komplexitet i aromerna.

Boulard har i runda slängar 35 000 äppelträd att välja och plocka sin frukt från, och det kan behövas. Deras långlagrade calvados, med fyra år eller mer på ekfat, kräver nämligen mellan 15 och 20 kilo högkvalitativa äpplen – per flaska!

Fyra sorters äpple

Calvados görs aldrig på en och samma äppelsort. Producenten blandar äppelsorter från fyra olika grupper – sura, söta, bittra och bittersöta – för att få fram en karaktärsfull och välbalanserad calvados. Den blandning som Boulard använder sig av och är noga med att följa är 40 procent söta, 40 procent bittra och 20 procent syrliga äpplen. Efter höstskörden krossar och pressar man äpplena till must, som får jäsa till torr cider med ungefär 5 procent alkohol.

Grundcidern ska jäsa minst fyra till åtta veckor för de respektive deldistrikten samt destilleras två gånger i enkelpanna, för Pays d’Auge, eller kolonn för Domfrontais. För att calvados ska få kallas calvados måste spriten lagras i minst två år, vanligen på franska ekfat. Minst tre år för Domfrontais.

Cider från Normandie brukar kunna jämföras med mousserande äppelvin. Men där cidern inte känns som någon vidare avec, där passar calvados som handen i handsken! Det serveras allt mer calvados i barerna world wide, även i Sverige, och då främst som bas i cocktails och diverse drinkar.  

100 procent äpplen

Cider är en dryck som enbart består av jäst äppelmust. En definition som hämtats från Frankrike, vars ciderregler är oerhört stränga jämfört med övriga länders. Det svenska Livsmedelsverket till exempel har en definition som säger att “som minst måste andelen äppel- eller päronjuice, där även koncentrat får ingå, uppgå till 15 procent”. Gör man cider på päron i Frankrike kallar man den för poiré.

Blickar man bakåt i tiden så har cider druckits i flera tusen år. De största ciderkonsumenterna, liksom producenterna, är Frankrike, Spanien och Storbritannien men även länder som Tyskland, Irland, Kanada, Norge, Finland, Danmark och Sverige gör cider.

Kikar man på storlandet Frankrike är Bretagne och Normandie de största ciderregionerna. Man använder sig av särskilda cideräpplen, som för att ge rätt karaktär till drycken är lite mindre och bittrare än äpplen du köper för att äta eller laga mat av. Eftersom tanninerna sitter i skal och kärnor följer allt detta också med i tillverkningen av de mousserande dropparna. Cider i Spanien är oftast stilla, i Tyskland är den ofta söt.

EXTERN LÄNK

Receptet på lyxig äppelkaka – spetsad med calvados och tips på äkta fransk calvados och cider – klicka här!

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln