Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Simon, Simone

Annons

Så ska det perfekta bubblet smaka

Champagnedagen har nyligen ägt rum i Stockholm. En spegelsal fylld av ädla drycker från jordens alla hörn, nästan, och intresset för dagen är imponerande stort. Många var vi som ville sippa, snurra och gurgla gyllene droppar – allt från klassiska, välkända märken till biodynamiska nyheter och magnumbuteljer för 100 000 kronor. Man kan lätt påstå att vi svenskar fått upp ögonen för champagne!

Andreas Kjörling heter mannen som skrivit vinböcker i mer än tio år nu, och den senaste boken har som av en händelse temat champagne. ”101 Bubbel” handlar som titeln säger om fenomenet bubblande drycker, som cava, prosecco, mousserande viner – och givetvis champagne. Vi tog ett snack med författaren.

Du började din gastronomiska karriär på en krog i Uppsala för sisådär 20 år sedan. Var det där och då du bestämde dig för att satsa på allehanda drycker?

– Ja, det är 22 år sedan i höst, men det var först när jag jobbade på Grand Hôtel 1998–2000 som jag verkligen upptäckte dryckernas fantastiska värld.

Skrivit 12 böcker

Idag titulerar Andreas sig sommelier och författare och redan 2004 skrev han sin första bok, ”Det italienska vinet”. Nu har han hunnit lägga ytterligare tolv böcker på meritförteckningen, där de 101 bubblorna är den senaste i raden.

Med bubbel menar du inte bara champagne, utan även cava, prosecco och andra mousserande viner. På riktigt – hur lyckas du hitta över hundra sorter som inte är den andra lik? Och hur många har du ratat för att få fram det antal du ville ha?

– Du anar inte! Det finns massor av bra bubbel från hela vinvärlden, inte bara champagne. Många producenter som gör mousserande viner har naturligtvis champagne som förebild, men det finns också många som har viner i en helt egen stil. 

– För att hitta de 101 rätta vinerna till boken har jag nog provat mer än 300 olika bubbel, säger Andreas med ett nöjt leende.

Vad är kriterierna för att få vara en av de 101 utvalda flaskorna i boken?

– Det ska vara roliga, bra och prisvärda viner. Tanken med böckerna i 101-serien är att de ska passa alla. Ursprungstiteln är ju ”101 … som du måste dricka innan du dör”, inte skulle vilja dricka innan du dör. Med det sagt måste vinerna gå att få tag på och passa de flesta plånböckerna.

Hög kunskap

Vet gemene man vad det är för skillnad på äkta champagne, cava, prosecco respektive mousserande viner?

– Ja, det vågar jag nog påstå. Kunskapen är generellt mycket högre idag än vad den var för tio år sedan. Det svenska vinintresset har fullkomligt exploderat och gjort Sverige till en vinmarknad att räkna med.

Hur är svenskarnas förhållande till champagne? Dricker vi det huvudsakligen vid ”festliga tillfällen” eller har vi lärt oss att vidga användningsområdena?

– I takt med en ökad allmän kunskap har pristoleransen också ökat. Vi unnar oss helt enkelt bättre viner vid fler tillfällen, inte bara vid fest. Champagne är en alldeles utmärkt måltidsdryck!

Perfekt balans

Hur smakar ett riktigt gott glas bubbel enligt dig?

– Det har en perfekt balans mellan syra, mineral och frukt tillsammans med en lång och härlig eftersmak som bjuder in till en ny klunk.

Nämn en maträtt som du rekommenderar till en lämplig dryck.

– I år skulle Tore Wretman ha fyllt 100 år. Det tycker jag man ska fira med en av hans mest klassiska rätter, Toast Skagen, som passar till de flesta bubbel.

EXTERN LÄNK

Här kan du läsa vad författaren själv anser vara sommarens bästa bubbeltips, plockat ur varje kategori från boken!

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln