Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Simon, Simone

Annons

Så förädlar du ditt bag-in-box-vin

Spelar det någon roll om du tar vinet direkt från boxen eller om du först häller upp det i en karaff?

Faktiskt så gör det det.

Sommelieren Michael Anderquim berättar hur och varför.

Vi lät vår sommelier Michael Anderquim uttala sig lite allmänt om boxviner och mer specifikt om ett rött vin gjort på druvan primitivo, som odlas i den bördiga och soldränkta regionen Apulien på den italienska stövelns klack. 

– Använd gärna en karaff till boxviner. Helst en som är bred och platt i botten så att vinet får så mycket volym som möjligt att röra sig i. Då får det också större möjligheter att öppna upp sig.

Bryska metoder bättre

Michael pratar arom och bouquet. Arom är de dofter som själva druvan ger i vinet, medan bouquet är de dofter som tillkommer från själva vinifieringen – till exempel jäsning, fatlagring etcetera.

– När man häller boxvinet i karaffen får det gärna ske lite bryskt. Vinet har ju legat i en plastförpackning och då vinner man på att väcka liv i vinet och slå sönder eventuella orenheter.

Klassiskt fel du ska undvika

Vi får också lära oss att börja med att hälla upp en liten mängd vin i karaffen och klä glasväggarna med vinet, lite som en uppvärmning. Sedan ska man undvika det klassiska felet som många gör – att fylla karaffen ända upp i halsen. Vinet vill ha syre.

– Ett rött vin som detta mår bra av att ligga i karaff 20, 30 minuter före servering. Eftersom det här vinet gör sig allra bäst till kött och grillat skulle jag se till att temperaturen är mellan 16 och 18 grader.

EXTERN LÄNK

Läs mer om smak och doft, boxvin och primitivo här!

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln