Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Visa upp trädgården från den ljusa sidan

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-11-01

Med bra belysning i trädgården får den ett lyft som varar året runt

Det skymmer allt tidigare?… Är du less på att mötas av ett becksvart mörker när du tittar ut genom fönstret därhemma?

Här får du tips på hur du ljussätter din trädgård på bästa sätt.

Lys upp Vilket välkomnande! Gästerna får verkligen känna sig speciella när de går upp för trappan till altanen i den här trädgården. Punktbelysning i form av lysdiodslampor med varmt ljus på varannan trappavsats markerar trappan väl. Arrangemanget är trevligt och inbjudande. På var sida om trappan lyser pollare ”Stone Pillar” med infälld belysning från In-Lite upp området lite extra. De kostar runt 2 999 kronor.

Alla blir vi gladare av att mötas av ett välkomnande sken när vi kommer hem. Dessutom förlängs utomhussäsongen. Riktigt mysigt är det att sitta i trädgården – på tu man hand eller tillsammans med goda vänner – i lampornas sken en höstkväll.

Allteftersom skymningen faller förvandlas trädgården till en plats fylld av mystik. Skenet från lamporna ger upphov till fantasifulla skuggor. Belysning i trädgården gör den även mysigare vintertid. Lampornas sken ger en känsla av trivsel och värme, också när trädgården ligger inbäddad i ett mjukt snötäcke.

Text och bild: Britt-Louise och Göran Malm

Planera din utebelysning – tänk så här:

Gå runt i trädgården både dagtid och kvällstid. Ta med en ficklampa och en starkare bygglampa på kvällen så att du kan testa hur det ser ut med belysning på olika platser i trädgården. Lys på objekten från olika håll och fundera var lamporna gör mest nytta. Vad är syftet med belysningen? Ska lamporna skapa effekter eller främst lysa upp ett område?

Framhäv det du är extra stolt över med hjälp av belysning. Rikta lampor mot några av trädgårdens attraktioner som en vacker prydnadsbuske, en fantasifull skulptur eller den lilla dammen. Ett träd med knotiga, vackra, kala grenar kan ge upphov till förtrollande mystik om du placerar lampan bakom trädet. Det blir spännande silhuetter när ljuset strilar ner mellan grenarna.

? Det kan också vara vackert att belysa en trädstam. Tänk också på att placera belysning på platser som du kan se inifrån huset.

Ljus i vatten skapar häftiga effekter.

? Skapa häftiga effekter genom att installera undervattensljus i dammen eller swimmingpoolen. Lampor på botten av dammen som lyser upp genom fontänstrålarna gör att vattenkaskaderna blir ännu mer levande och dekorativa.

? Markera gångvägar där du rör dig på kvällen. Uppfarten till huset och garaget är andra viktiga stråk där det kan vara bra med lite ljus för att säkert kunna ta sig fram.

? Lagom är bäst. En trädgård som badar i ljus med ”strålkastare” på alla tänkbara detaljer tar bort känslan av skön mystik och ombonad trivsel.

? Rikta inte lamporna så att de bländar på utsidan av trädgården eller trafiken strax utanför.

? Markera nivåskillnader i marken med små infällda lyktor i stenbelagda såväl som träbelagda ytor.

Även vanliga värmeljus blir fina i rätt sällskap.

? Glöm inte bort att tända levande ljus och marschaller när du har höstfest i trädgården. Det höjer mysfaktorn. Har du en gammal zinkbalja, ett betongtråg eller en låg vacker urna? Fyll den till hälften med vatten. Låt några värmeljus flyta på ytan tillsammans med någon av trädgårdens sista höstblommor.

Fem steg till en lysande trädgård

1. Gör en skiss över trädgården och rita in på vilka platser det passar att ha belysningsarmaturer. Fundera på om belysningen ska lysa upp större ytor, fun-gera som ledljus eller sätta fokus på intressanta detaljer i trädgården. Vilka delar av trädgården är det du verkligen vill ”lyfta fram”?

2. Bestäm vilken typ av armatur du vill ha på de olika platserna. Ska det vara höga lyktor, pollare med infällda lampor, lampor infällda i sten- eller betongblock, eller små spotlights?

3. Fundera på vad årstidernas växlingar kan innebära för belysningen. När höstlöven ramlat av busken eller trädet som du planerar att belysa, kommer belysningen fortfarande att göra nytta?

4. Vad kommer kalaset att kosta? Jämför priser på internet och i fackhandeln där du bor. Hur många armaturer och hur mycket tillbehörsmaterial kommer det att gå åt i form av kablar, transformatorer, armaturer?

5. Ta reda på vad du kan göra själv och vad du bör anlita en fackman till? Om du ska ha belysning med hög spänning ska installationen göras av behörig elektriker. Amatörmässigt dragna ledningar i trädgården kan få förödande konsekvenser.

Vilken lampa ska jag välja?

I dag finns det tre huvudtyper av belysningsarmaturer för utomhusbruk: vanligt glödljus, lysdioder och urladdningslampor (av lysrörstyp).

Lysdioderna är att föredra som dekorationsljus där det inte behövs allt för stort ljusflöde. De har extremt låg energiförbrukning.

Urladdningslampor (lågenergilampor) används i huvudsak för entrébelysningar eftersom de har starkt sken. Funkar inte lika bra som dekorationsljus.

Glödljuslampor, i huvudsak halogenlampor, passar perfekt som punktljus när växter, skulpturer och andra dekorationer ska belysas.

Viktigt att tänka på:

Det är inte speciellt svårt att ordna med belysning i trädgården, men det är en del att tänka på innan man sätter igång.

Det finns en hel del att välja på när det gäller utomhusbelysningar, allt från enkla satser med färdigkopplade lyktor och en transformator till hela belysningssystem. Prisskillnaden mellan dessa är naturligtvis stor och det gäller även kvalitén på materialet.

Vill man ha många lampor och flexibilitet att kunna bygga på med flera ljuspunkter i framtiden bör man satsa på något av de modulsystem som finns. Dessa bygger på att man har en central transformator som förser alla lampor med svagström. Med en enkel kopplingsanordning kopplar man på en ny armatur var som helst utefter ledningen. Lamporna matas med 12 volt vilket eliminerar risken för olyckor som kan uppstå med starkström.

En annan fördel är att man kan utföra arbetet själv. Transformatorn drivs dock med 230 volt och ska absolut installeras av en fackman. Det finns även belysningar som drivs med 230 volt, men dessa får inte installeras av andra än behöriga elektriker.

Följ ämnen i artikeln