Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingegerd, Ingela

Utpekade Comanches-presidenten Robert Hedarv tidigare aktiv i SD

Publicerad 2024-10-05

Robert Hedarv.

Den utpekade Comanches-presidenten Robert Hedarv var bjuden på SD-ledaren Jimmie Åkessons bröllop.

I en rapport från Acta Publica tas problemen med kopplingarna mellan mc-presidenten och politiker upp.

– Jag tycker det är anmärkningsvärt att de ansvariga inte kollat upp vilka som var inbjudna på bröllopet, säger Ola Fredriksson, författare till rapporten.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson har fått hård kritik efter att Robert Hedarv, som pekats ut som president för Comanches i Skåne, var bjuden på hans bröllop, vilket Expressen avslöjade.

På lördagen kommenterade Åkesson det, och uppgav att han inte kände till att Robert Hedarv ska ha några kriminella kopplingar.


PLUS: Mc-gänget Comanches i konflikt med Ismail Abdo


”Den uppmärksammade personen är sedan ett par år tillbaka gift med en gammal vän och kollega, som jag känt i 25 år och som under en period i livet stått mig väldigt nära”, skriver han på X.

”Enligt egen utsago har han inget med kriminalitet att göra, vilket jag förstås tycker är ett välkommet och relevant besked”, skriver han också.

Jimmie Åkesson och Matilda Kärnerup anlände till sin bröllopsfest för en vecka sedan.

”Nära relation till riksdagsledamöter”

Mc-klubben är relativt nyetablerad i Sverige. Många av klubbens medlemmar har tidigare varit med i Hells Angels och polisen bedömer klubben som ett kriminellt nätverk.

Comanches finns också i bland annat Danmark, där klubben varit inblandad i flera grova våldsdåd och konflikter med andra nätverk – däribland med allierade till den svenska gängledaren Ismail Abdo.

Flera av klubbens medlemmar i Sverige är dömda för grova brott som narkotikabrott och vapenbrott. I en rapport från Acta Publica framgår det att det dessutom finns en farhåga för att presidenten i klubben har nära kontakt med politiker.

”En president i Comanches MC har haft nära personliga band till flera riksdagsledamöter och dessutom varit politiskt aktiv inom samma parti”, står det i rapporten.

”Parallellt med kraven på hårdare tag mot organiserad brottslighet och kampen mot infiltration från kriminella nätverk så kan alltså en person inom den kriminella mc-miljön obehindrat röra sig med partieliten i ett av Sveriges största partier”, står det också.

Ola Fredriksson, specialist på mc-brottslighet hos Acta Publica som författat rapporten, säger att han tycker att det är anmärkningsvärt att ansvariga inte kollat närmare på Åkessons gästlista.

– Då hade man ju på ett snyggt sätt kunnat undvika hela situationen. Svensk polis bör ju ha koll på vem vem presidenten är, säger han.

Poliser på plats vid Jimmie Åkessons bröllop.

”Jag är inte kriminell”

Den utpekade Skåne-presidenten Robert Hedarv har också uttalat sig om det på Facebook på lördagen.

”För det första så gick jag på bröllopet i egenskap av respektive till min fru som har en 25-årig vänskap med brudgummen. För det andra så företräder jag inte någon kriminell organisation och jag är inte kriminell. Jag försörjer mig på heltidsarbete och är inte dömd för brott”, skriver han.

I offentliga handlingar kan man dock se att Robert Hedarv har dömts för olika trafikbrott och ekonomisk brottslighet.

Han har tidigare varit med i partiet och 2019 var han exempelvis suppleant under partiets årsmöte i Lund.

Även hans fru har länge varit medlem i partiet. Hon är inte dömd för några brott.

Polischefen: Farligt att legitimera organiserad brottslighet

Mats Karlsson, chef för polisens underrättelseenhet i region Syd, säger att kriminella nätverk alltid strävar efter att få inflytande i legitima sammanhang.

– På ett generellt plan strävar gängen efter inflytande och att påverka, och då vill de befinna sig i specifika sammanhang. Gängen strävar efter att få legitimitet och att påvisa att de inte alls är så farliga eller utgör ett stort hot som polisen menar, säger han.

Han säger också att det är viktigt att tänka på vilka signaler man sänder ut.

– Alla närmanden mellan kriminella gäng och politiska makthavande är bekymmersamt, fortsätter han.