Dinosauriefynd i Skåne

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2001-09-02

Två små tänder hittades vid utgrävningar utanför Bromölla

Jurassic Park - i Skåne.

Det är slutsatsen efter två unika fynd av dinosaurietänder vid Ivösjön utanför Bromölla.

Tänderna är de mest spektakulära fyndet på mycket länge i Sverige.

Sverige är inte bortskämt med dinosauriefynd. Sedan tidigare fanns i stort sett några fotspår utanför Helsingborg, en kota och fyra tänder som tidigare hittats i Skåne.

I sommar har den magra skörden fyllts på i samband med utgrävningar vid Ivösjön utanför Bromölla.

"Det häftigaste som hänt på länge"

Tänderna som hittats är juvelerna i kronan. De är små, bara 1,5 centimeter långa, men enligt experterna naggande goda eftersom de kommer från en landlevande dinosaurie.

En gång satt de i munnen på en liten växtätare som troligen tillhörde en grupp kallad hypsilophodonta, som levde under kritatiden.

- Det här är det häftigaste som hänt inom paleontologin i Sverige på mycket länge. Och det är spektakulärt för att vara i Norden. Danmark har man en enda tand. Norge och Finland har inga dinosauriefynd alls, säger Jan Rees, paleontolog och doktorand vid Lunds universitet.

- Vi håller på och gräver ut en sandavlagring som är 80 miljoner år gammal. I den här finns ganska gott om fossila ryggradsdjur, säger Jan Rees.

Söker svanödlor

Det man framför allt är ute efter är fossila och marina reptiler. Svanödlor och en grupp som kallas mosasaurier, en liten grupp av marina reptiler som levde i slutet av kritaperioden.

Svanödlorna var havets skräcködlor, 15 meter långa simmare som påminde om tjocka ormar, med paddelliknande simfötter och rader av rakknivsvassa tänder.

- Men vi har fått lite bonusfynd också och de här små tänderna är ett sådant, säger Jan Rees.

Han och kollegan Johan Lindgren har grävt sig ner genom ett fyra meter tjockt lager morän med avlagringar från istiden.

- Under det finns sanden vi är intresserade av. Men det gäller att veta exakt vilket lager man ska leta i.

Nu ska fynden beskrivas och presenteras i olika internationella specialtidskrifter. De kommer så småningom även att kunna ses av allmänheten på Malmö museum.

Fakta om dinosauriefynd i Sverige

Caroline Olsson