Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingrid, Inger

Fem tips för att klara Dostojevskij-hösten

Om du får hjärtklappning är du på rätt spår

Den ryske författaren Fjodor Dostojevskij har fått ge namn åt nya Tiktok-trenden.

Om sommaren spränger sig in med skarpa färger, hetta och överflöd måste den verkligen vara över nu. Hösten är i stället lågmäld i sin ankomst. Den drar ett täcke över våra kroppar med stora händer, stänger ute den förra årstidens brats i grälla färger, ytligheten och konsumtionen.

I alla fall om vi ser mot en lite avlägsen del av internet, Tiktok-fenomenet vid namn ”Dostojevsky autumn”. Dostojevskij-hösten. Att klä sig i slitna kappor, dras mot mörkret, hänga mycket i anrika salar men också mörka och murriga rum. Typ dark academia fast mindre glamoröst och mer … ryskt. Och läsfrämjande. Hur gör man då för att ta sig an hösten, och klassikerna? Här kommer fem tips som kan hjälpa på vägen.


1. Läsning behöver inte vara en ensam upplevelse. Har du bestämt dig för att genomgå en bildningsresa i höst? Ta med dina vänner! Planera hämndaktioner, laga borsjtj, tänd många ljus och sitt uppe många nattliga timmar i luggslitna fåtöljer. Med andra ord: bedriv bokklubb. Är det svårt att ta sig in i litteraturen och du känner dig dum i din ensamma hjärna kommer det garanterat kännas bättre när du inser att fler känner som du.

2. Kan du inte läsa hemma? Då behöver du inte det. Har du en stor familj som stökar och stör, inget hörn av hemmet där du kan vara ifred, eller distraheras du helt enkelt av tillvaron? Testa bussen eller tåget, ibland är det skönt med landskap som passerar utanför. Eller gå till biblioteket. Mina bästa tips är Kungliga biblioteket i Stockholm, Östersunds bibliotek och ungdomsavdelningen Kaklet på Leksands bibliotek.

3. Ditt värde bestäms inte av huruvida du läser klassiker eller inte. Ibland blir självbilden ett hinder när man ska ta sig an nya utmaningar. Om du vill vara en sån som har läst klassikerna men inte ser dig själv som en läsande person och fastnar i stressen och pressen att inte klara av de tunga böckerna: strunta i det! Läs något annat, en ungdomsbok eller serie till exempel. Du kan göra det i sliten kappa och skinnportfölj ändå.

4. Vill du ändå läsa klassiker men har svårt för de tjocka: Dostojevskij har också korta böcker. Du måste inte läsa ”Bröderna Karamazov”. Och du måste faktiskt inte läsa Dostojevskij. Läs Toni Morrison, Isabel Allende, Richard Wright, Khalil Gibran.

5. Om du nu tagit alla steg du behöver för att komma in i Dostojevskij-hösten och sitter där med ”Brott och straff”, bli inte orolig om du får ångest, hjärtklappning eller till och med feber. Det är fullt normalt och betyder bara att du lyckats komma in i boken. Grattis! Glöm inte att ta en nypa luft om en liten stund.

Café Bambino: Sveriges regering bryr sig inte om muslimska liv