Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Harry, Harriet

Medierna fortsätter att citera israeliska armén

Journalisterna verkar ha bundit för sina egna ögon

Dagens ETC gjorde nyligen en granskning av 8 000 nyhetsartiklar om Israels krig i Gaza från det senaste året. Den visade att rapporteringen varit partisk: det krävs tolv dödade palestinier för att omnämnas lika mycket som en dödad israel i svenska medier. Granskningen visade också att israeler benämns som mördade. Palestinier beskrivs i stället ha omkommit.

Mediernas språk är därmed snarlikt regeringens. I maj skrev de följande pressmeddelande, efter att 1 200 israeler och 30 000 palestinier dödats: ”Israel har drabbats av det värsta massmordet på judar sedan Förintelsen. I det efterföljande kriget har tiotusentals palestinier dött, inklusive tusentals barn”.

I ett upprop i Journalisten från augusti, som jag själv skrev under, efterfrågas de dygder som journalister brukar stoltsera med: källkritik, ansvarsutkrävande från makthavare och historisk kontext.


När 7 oktober nu kommit och gått är frågan om medierna lärt sig något från det senaste året. Ett år efter Hamas attack, ett år in i folkmordet i Gaza och de intensifierade attackerna på ockuperade Västbanken och 76 år efter att staten Israel upprättades på palestinsk mark, läser jag de stora tidningarna för att ta reda på hur rapporteringen ser ut i dag. Flera medier har låtit Gazas invånare få framträda som personer med namn och drömmar och trauman som aldrig någonsin kommer läka.

Det är också det minsta man kan förvänta sig efter ett år då Israel anklagats för folkmord.


När det kommer till frågan om ansvarsutkrävande, källkritik och fördjupning verkar medierna ha lärt sig mindre. För ett år sedan sände SVT ett inslag som fälldes i Granskningsnämnden. I en historisk genomgång av Israel och Palestina utelämnade de uppgifter om Israels ockupation av Palestina. Ett år senare är denna historia än en gång utraderad när kriget får sitt startdatum. TT, och en rad andra medier, beskriver hur kriget i Gaza startade den 7 oktober förra året, utan att ge någon vidare kontext. Medier fortsätter att citera den israeliska arméns påståenden om att dödssiffran beror på att ”Hamas ofta gömmer sig bland civila i tät bebyggelse”.

I DN skriver journalisten Emma Bouvin att medierna rapporterar från Gaza med förbundna ögon. Hon säger att det beror på att Israel förhindrar dem från att komma in i området.


Själv undrar jag om journalisterna bundit för sina egna ögon. Över 40 000 personer har mördats i Gaza under det senaste året. Nu har Israel gått in i Libanon och mördat 2 000 till. Dit kan journalisterna ta sig, ändå är rapporteringen snarlik den om Palestina. Den israeliska militären citeras utan följdfrågor, medan ytterligare ett lands invånare tvingas bort från sina hem.

Café Bambino: Sveriges regering bryr sig inte om muslimska liv